Muzeul mineritului Rodna, Bistrița Năsăud

Cetatea Rodnei e atestată documentar la 1235, dar urmele de vieţuire pe aceste meleaguri sunt mult mai vechi, dacă luăm în calcul toporul de piatră neperforat vechi din jurul anului 300 a. Chr.
Muzeul dispune de foarte multe obiecte dintre care unele de o valoare deosebită. Se remarcă astfel obiectele vechi de minerit dintre care câteva opaiţe vechi, ce demonstrează vechimea acestei ocupaţii pe aceste meleaguri.

Lista trebuie completată cu toată gama de perforatoare, de tâncuşe cu care se disloca minereul din stâncă, dar şi cu fotografii privind spălătoria de minereu (Preparaţia), fotografii reprezetând grupuri de mineri din 1912-20, dar şi fotografii cu aspecte din mină sau de la cele două flotaţii existente la Rodna.
Activitatea de strângere a urmelor trecerii oamenilor pe aceste locuri a fost începută prin anii 1959-1960 de profesoara Hegedus Terezia Elena împreună cu elevii şcolii din Rodna, amenajând totul într-o sală de clasă.

Cel care s-a implicat în crearea unui adevarat muzeu a fost Leontin Silvestru Mureşianu. Prin amenajarea fostei clădiri a închisorii de la Rodna, s-a putut trece la organizarea materialului adunat Leontin Silvestru Muresianu în secţiile: „Istorie”, „Minerit”, „Florian Porcius”, „Agricultura si unelte agricole”, „Ceramica”, „Port Popular”, „Casa ţărănească”.
Un loc distinct îl ocupă piesele de mobilier care au aparţinut academicianului Florian Porcius (1816 – 1906), botanist, descoperitor a numeroase specii şi varietăţi noi de plante, membru al Academiei Române din 1882.

Viata culturală a acestei localităţi este reperezentată prin tablouri de Florea Guşă, Florian Mureşianu, Ioan Florian, Clementina Domide, Mihai Cherecheş, Ştefania Vaida şi Maria Lipan.
Nu lipsesc din muzeu nici principalele lucrări scrise de autorii rodneni: Emil Bălăi, Iacob Guşă, Adrian Istrate, Gherasim Solovestru Domide, Aurel Cleja, Leontin Domide, Mircea şi Leontin Mureşianu, Liviu Păiuş, Cornel Filip Domide, Toma Rocneanu, Ana Berengea, Dan Popescu, Ion Bureacă , Florin Moldovan.