Valer Burzo, horitorul cu noduri din Țara Lăpușului

Valer Burzo s-a născut pe 29 aprilie 1936 în Suciu de Sus, județul Maramureș, și a decedat în anul 2017.

Rapsodul popular Valer Burzo și-a exprimat întreaga viață sentimentele de dor, jale și dragoste prin doina specifică Țarii Lăpușului, pe care a învățat-o încă din copilărie.

Valer Burzo s-a tras dintr-o străveche familie a comunei Suciu de Sus, atestată documentar încă din secolul al XV-lea, fiind prima familie înnobilată de viţă românească din comună. Cunoscut în întreaga Țară a Lăpușului ca horitorul cu noduri (horea în grumaz sau horea cu noduri, cum mai este cunoscută în zonă), prin cântec și-a exprimat profundele sentimente de dor, de jale și de dragoste. Și-a doinit durerea, suferința, dorul și tristețea, iar atunci când i-a fost bine, prin doină și-a exprimat bucuria de a trăi… și nu s-a lăsat niciodată de cântat, chiar și atunci când glasul părea că nu îl mai ascultă.

Ținând cu sfințenie la buna păstrare a tradiției ancestrale, din care făcea parte, rapsodul a învățat, încă din perioada copilăriei de la mama dumnealui , să cânte și să joace, purtând cu demnitate și eleganță costumul popular.

În 2011, pe scena Muzeului Țăranului Român, lui Valer Burzo i s-a acordat titlul de Tezaur Uman Viu.

Niciodată nu vom fi cunoscuți cine suntem cu adevărat până nu vom demonstra în lume ce este dorul, ce înseamnă doina, adică o muzică fără acompaniament. Dacă folclorul adevărat se definește prin însuși faptul că se manifestă în mediul său natural, iar o adaptare scenică poate denatura actul artistic într-un fel sau altul, transpunerea pe care o face Valer Burzo este cât se poate de firească, atât în interpretare, cât și în decor. El creează o imagine a dorului, o imagine a dealurilor, o imagine a vieții țăranului român anonim de odinioară. Dar nu o imagine cu iz de exponat de muzeu. Creează o imagine vie, mai exact o atmosferă care deșteaptă sau răscolește în tine cele mai profunde sentimente, creează o stare.” Corina Isabella Csiszar, Etnolog C.J.C.P.C.T Maramureș

Omul nu poate cânta dacă nu simte o durere, ceva. Așa și eu eram singur cuc prin pădure. Și mi se făcea dor și cântam…”, spunea Valer Burzo, rapsod popular din Suciu de Sus, județul Maramureș care în anul 2017 ne-a părăsit, lăsând mult mai săracă lada de zestre din Țara Lăpușului.