Teodora Purja, rapsod popular, horitul cu noduri

Teodora Purja s-a născut la data de 22 noiembrie 1941.  S-a născut şi a copilărit la Agrieş, într-un sat de la poalele Ţibleşului al cărui nume vine de la fructul montan „agriş”.

De la bunici și părinți a învățat a hori cu noduri. În familia sa, aproape toți au știut cânta: tatăl a fost diac la biserica din Agrieș, iar fratele mai mare, Grigore, a fost tot diac, urmat acum de fiul său.

Prima dată a cântat în curtea părintească, alături de bunica, de la care a și deprins hori cu noduri, iar primii spectatori i-au fost toți cei din bătătură. Prima scenă pe care a pășit i-a fost codrul.  Din 1980 participă la numeroase festivaluri și concursuri de gen:

– Festivalul Rapsozilor „La poale de Țibleș”;

– Festivalul de Folclor Concurs „Prin Muzică la Obârșii” Buzău;

– Festivalul „Doinei” Chișinău, Republica Moldova;

– Festivalul Cărții „Transilvania”

Cântecul a fost întotdeauna lângă mine, din copilărie. De la mama am învățat și tainele țesutului și cusutului, iar acul și suveica parcă acompaniau glasurile noastre, în timp ce tata și fratele meu mai mare lucrau pe afară… Vara eram toți la câmp, iar toamna, după cules, când se desfăca porumbul, hoream seara, jucam și strigam împreună cu oamenii din sat, cu care ne ajutam”, Teodora Purja

Am noroc că știu cânta,

Că-mi astâmpăr inima,

Horile-s de stâmpărare

La omu` cu supărare.”

În decembrie 2018, rapsodul popular Teodora Purja face parte din distribuția piesei de teatru Pădurea Spânzuraților, în regia lui Radu Afrim, unde, alături de fiica sa, Lenuța, marchează niște momente prin cântece de jale și dor.

“Prezența acestor două interprete de folclor românesc autentic au schimbat complet peisajul sonor al piesei. Și nu știm în ce măsură toți cei care au văzut piesa la Teatrul National Bucuresti și-au dat seama cât de norocoși sunt că au asistat la un asemenea act artistic.”

Teodora Purja, rapsod popular al județului, a fost recunoscută la nivel național. Mama Lenuței Purja a primit titlul onorific „Tezaur Uman Viu” Patrimoniu UNESCO, în 2018, din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Programul „TEZAURE UMANE VII”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.