Ștefan POPESCU, pictor, desenator, gravor

|
10 vizualizări

Ștefan Popescu s-a născut in data de 20 ianuarie 1872, Fințești, Năeni, județul Buzău, si a încetat din viata in anul 1948, la București.

Între anii 1894-1899 a studiat la Academia din München cu profesorul Nikolaos Gyzis și la Academia de Arte din Paris cu Lucien Simon și Eugene Anatole Carriere.

În 1900 a plecat la Paris apoi în Bretania împreună cu Gheorghe Petrașcu. Studiază anatomia la București. În anul 1901 are prima expoziție de grup la Ateneul Român din București.

Pe 3 decembrie 1901, împreună cu pictorul și academicianul român Gheorghe Pătrașcu, a format o comunitate a pictorilor români aflați la Paris, numită „Tinerimea artistică”.

În anul 1905 devine la Paris membru al grupului Cercle des étudiants roumains, din acest grup select de artisti fac parte: Constantin Brâncuși, George Enescu, Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ion Pillat, Constantin Levaditi, Duiliu Marcu, Ion Theodorescu Sion, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu, Eustațiu Stoenescu, Theodor Cornel și alții.

Ca grafician, a realizat un mare număr de lucrări (schițe, peisaje) în diferite tehnici, remarcându-se prin sensibilitatea percepției și rigoarea redării. Lucrări de Ștefan Popescu se află în Colecția Casei Regale a României și în cadrul Muzeului Peleș datorită faptului ca a fost unul dintre cei mai îndrăgiți pictori români de către Regina Maria a României și Casa Regală a României.

De asemenea, lucrările sale sunt expuse în muzee din Franța, Germania, Austria, Algeria, Italia, Maroc și Tunisia.

Ștefan Popescu era și o persoană religioasă, motiv pentru care a realizat picturi cu mai multe biserici și mânăstiri, printre care: Biserica Curții Domnești din Târgoviște, Mănăstirea Golia, Cozia, Hurezi și Polovragi.

Premii și distincții
Medalia de aur la Expoziția Internațională Münchner Secession, München (1904)
Premiul întâi al Expoziției Internaționale Paris (1937)
Premiul Național pentru pictură (1928)
Gradul de Cavaler al Ordinului Legiunea de onoare, acordat de Statul francez (1925)
Membru de onoare al Academiei Române (1936), al 2-lea pictor membru al Academiei după Gheorghe Petrașcu

Merită să afli și despre

Sugestii: