În mijlocul Bucovinei, regiune cunoscută pentru meșteșugurile, datinile și costumele sale populare, se află un muzeu care adăpostește o colecție unică în lume.
SuceavaIn inima satului prahovean Sângeru ființează Muzeul Sătesc cu același nume, cunoscut obiectiv turistic pentru patrimoniul sau bogat in piese etnografice.
PrahovaMuzeul Național de Artă Contemporană (cunoscut și sub acronimul MNAC) este un muzeu de artă contemporană din București, România.Muzeul se găsește în noua aripă de sticlă a Palatului Parlamentului, una dintre cele mai largi clădiri administra
BucureștiMuzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost inființat în anul 1998 si este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță
ClujPunctul muzeistic a fost ridicat în memoria strămoşilor actualilor locuitori de naţionalitate română din Salonta, veniţi din zona Beiuşului, în anul 1927, mai ales din aşezările Ferice, Budureasa, Câmpani şi Roşia.
BihorClădirea care adăpostește Muzeul de Artă a aparținut familiei Nae și Tita Simian originari din Săliștea Sibiului, proprietari ai unei fabrici de încălțăminte în Râmnicu Vâlcea, la jumătatea secolului al XX-lea.
VâlceaHobița a fost locul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, locul în care a învăţat, de la meşterii satului, de la tatăl şi bunicul său, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, a căpătat un alt destin și o altă viaţă.
GorjMuzeul Ouălor „Lucia Condrea”, situat in comuna Moldovița, jud. Suceava, are exponate în 116 vitrine, fiind singurul muzeu de autor cu ouă decorate din lume.
SuceavaSupranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată o dată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi.
BuzăuDin anul 2006, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în hangarele care în prima jumătate a secolului al XX-lea se aflau pe latura de sud a aerodromului militar Pipera.
BucureștiMuzeul Born şi Papp adăposteşte o colecţie de documente, fotografii, minerale şi lucrări ştiinţifice care au aparţinut lui Ignar Edler von Born (1742-1791) şi Papp Simon (1886-1970), personalităţi ale geologiei mondiale, originari din Cavnic.
MaramureșMuzeul cuprinde o expoziţie Gheorghe Lazăr, o colecţie de artă populară intitulată generic Maria Spiridon, una de sticlărie, o colecţie de icoane pe sticlă şi cercuri pentru deprinderea meşteşugurilor tradiţionale.
SibiuCasa in care se afla Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”, situata pe Strada 11 Iunie nr. 36 - 38, sector 5, a fost cumpărată în 1952 de soţii Macovei şi transformată în locuinţă privată.
BucureștiBazele Muzeului Județean Buzău au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere.
BuzăuMuzeul National Brukenthal din Sibiu se afla in Palatul Brukenthal din Sibiu este un palat construit între anii 1778–1788 în orașul Sibiu de baronul Samuel von Brukenthal, guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787).
SibiuUn element de atracţie deosebit este soba cu cahle realizată la Chirpăr în anul 1789.
SibiuPrimul muzeu din Bacău a fost înfiinţat în 1957, ca muzeu regional. în timp acesta a cunoscut diverse transformări, cuprinzând secţii de artă, etnografie, pentru o perioadă chiar de ştiinţele naturii.
BacăuMuzeul Municipal Râmnicu-Sărat a fost înfiinţat în anul 1960, începând cu o colecţie de artă plastică românească de circa 100 de exponate.
BuzăuObiectele personale ale János şi Farkas Bolyai pot fi văzute în muzeul memorial, deschis iniţial într-una din sălile bibliotecii Colegiului Reformat din Târgu-Mureş.
MureșPrimul muzeu tehnic din România, a fost fondat în anul 1909 de inginerul Dimitrie Leonida, după modelul Muzeului Transportului din Berlin.
BucureștiGăzduită de spațiile Bibliotecii Teleki, Galeria Ion Vlasiu a luat fiinţă în anul 1988 în urma donaţiei făcute de maestrul Ion Vlasiu, sculptor, pictor şi scriitor târgumureşan.
Mureș