Muzeul Municipal Mediaș, Sibiu
La baza constituirii patrimoniului, care a început încă din anul 1835, a stat activitatea unor medieşeni entuziaşti ca dr. Daniel Gotllieb Scheindt, prof. Carol Römer, prof. Ludovic Leutchaft, prof. Hermann Jekeli, farmacistul Fritz Auner care au adus în colecţiile muzeului aproximativ 1000 de piese.
După 1950 în patrimoniul Muzeului au intrat prin donaţii, achiziţii, cercetări de teren sau transferuri de la alte muzee : colecţia Gheorghe Cernea, o colecţie de carte veche, unelte neolitice, tezaure dacice de podoabe şi tezaure monetare romane şi greceşti, colecţia filialei din Biertan.
În decursul deceniului 7 al secolului XX, la acestea se adaugă multe alte obiecte: fotografii, diapozitive, tablouri, descoperiri arheologice, piese de port popular etc.
Muzeul cuprinde aproximativ 30.000 de bunuri culturale împărţite pe mai multe domenii: istorie, arheologie, etnografie, artă, ştiinţele naturii.
- Secţia de istorie-arheologie cuprinde elemente de tezaur din perioada medievală şi până în secolul XVIII.
- Secţia de etnografie prin numeroasele obiecte expuse reprezintă un adevărat repertoriu al interculturalităţii zonei.
- Secţia de ştiinţe ale naturii prezintă 4.000 de obiecte din toate domeniile ştiinţei.
Clădirea, declarată monument istoric, datează de la mijlocul secolului al XV-lea, fiind realizată, iniţial, în stil gotic. A fost sediul franciscanilor din Mediaş. După anul 1948 a fost utilizată ca internat al unei şcoli, apoi, din 1970 ca muzeu.