Complexul Muzeal ''Iulian Antonescu'', Bacău
Primul muzeu din Bacău a fost înfiinţat în 1957, ca muzeu regional. în timp acesta a cunoscut diverse transformări, cuprinzând secţii de artă, etnografie, pentru o perioadă chiar de ştiinţele naturii.
În actuala structură, Complexul Muzeal ''Iulian Antonescu'' funcţionează din anul 2003, atunci când au fost unificate, Muzeul Judeţean de Istorie ''Iulian antonescu'' şi Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă.
În actualul sediu, o clădire nouă, este expusă o bogată colecţie de arheologie: material paleolitic (de la Buda, Lespezi), neolitic, piese din epoca bronzului, obiecte hallstattiene (depozitul de arme şi podoabe din necropola de la Gioseni), piese dacice (unelte agricole şi meşteşugăreşti, arme, podoabe, ceramică), material arheologic medieval de la Curtea Domnească din Bacău, numismatică (tezaure monetare dacice, romane, bizantine).
În 1990 s-a construit un local nou, singurul din ţară conceput pentru un muzeu de istorie modern. În actualul Complex Muzeal funcţionează secţiile de arheologie, istorie, etnografie, galeria de expoziţii temporare ˝hol˝, o bibliotecă de 9000 volume şi sală de conferinţe pentru nenumăratele evenimente care se organizează aici.
În faţa clădirii impunătoare cu pereţi de sticlă se află statuia marelui arheolog şi istoric Vasile Părvan, caruia i se datorează descoperirea cetăţii Histria şi studiul aprofundat al cetăţilor dacice.