Muzeul Orășenesc Deta a fost înființat în anul 1969, având ca profil principal arheologie preistorică și istorie.
Istoricul înfiinţării muzeului se leagă de numele unor personalităţi locale ca: Victor Mihali de Apşa (episcop greco-catolic), Ioan Boroş, canonic greco-catolic, profesorul Traian Simu şi învăţătorul Ioan Stratan, care a pus bazele actualului
Colecția de arta populara bănățeană Iuliana Folea Troceanu a intrat in circuitul muzeal national in anul 1969 datorita criticului de arta Petru Comarnescu, care a sesizat marea valoare a ei,
Muzeul Național al Banatului a fost înființat în 1872, sub numele de "Societatea de Istorie și Arheologie". Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat.
În clădirea care adăposteşte expoziţia între 1880-1935 a funcţionat Banca Populară.
Patrimoniul muzeului este format din peste 2000 de obiecte muzeale: hărți, documente de epocă, machete ale unor monumente istorice, fotografii, armament și ținute militare.
Muzeul este găzduit de Palatul Baroc, una din clădirile reprezentative ale Timişoarei, construită în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piaţa Principală a oraşului (acum Piaţa Unirii).
Ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului.
Castelul Nakó, situat în centrul orașului Sânnicolau Mare, a fost construit în anul 1864 de contele Kálmán Nakó în stil neoclasic, după planurile arhitectului Miklós Ybl. În jurul castelului a fost realizat un parc cu arbori de esență rară.
Ştefan Popa Popa’s este cel mai mare caricaturist român, un important reprezentant al artei plastice contemporane.
Muzeul Presei „Sever Bocu” este un muzeu deschis în urmă cu 13 ani și reprezintă o materializare a inițiativei propuse de scriitorul Petre Stoica. În România, acest muzeu este unica entitate de acest fel.