Expoziţia Béla Bártok de la Castelul Nakó, Sânnicolau Mare, Timiş

|
57 vizualizări

Castelul Nakó, situat în centrul orașului Sânnicolau Mare, a fost construit în anul 1864 de contele Kálmán Nakó în stil neoclasic, după planurile arhitectului Miklós Ybl. În jurul castelului a fost realizat un parc cu arbori de esență rară.
Clădirea, străjuită de un turn în stil medieval, are 99 de încăperi. Pe vremea sa de maximă prosperitate, în castel se afla o bibliotecă cu 5 000 de volume, picturi, statui, mobilă sculptată, porțelanuri rare, scrisori de la Ferenc Deák, Franz Liszt și Richard Wagner.
Valorile din castelul conților Nako au dispărut imediat după Primul Război Mondial, când Banatul, pentru scurt timp, s-a aflat sub ocupație sârbească, apoi franceză.

Expoziţia Béla Bártok de la Castelul Nakó, Sânnicolau Mare, Timiş

In cadrul Expoziţiei Memoriale „Béla Bártok" Sunt prezentate fotografii şi documente originale privind viaţa şi activitatea compozitorului Béla Bartók (1881 - 1945), născut în acest oraş.
A realizat cea mai mare culegere de melodii populare româneşti (cca. 4.000), dar şi numeroase studii ştiinţifice de specialitate.
A cules cântece ale ţăranilor aparţinând şi altor etnii.
Expoziţia nu este organizată în casa natală a compozitorului.
În vitrine se pot vedea acte, documente, partituri ale compoziţiilor sale dar şi sculpturi (bust realizat de Alexandru Fuchs şi două basoreliefuri).

Merită să afli și despre

Sugestii: