Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, Timiş

|
30 vizualizări

Istoricul înfiinţării muzeului se leagă de numele unor personalităţi locale ca: Victor Mihali de Apşa (episcop greco-catolic), Ioan Boroş, canonic greco-catolic, profesorul Traian Simu şi învăţătorul Ioan Stratan, care a pus bazele actualului muzeu.
Clădirea a fost construită între 1898 – 1899, cu o fațadă împunătoare în stil baroc.
Ferestrele de la etaj sunt încadrate în chenare cu ornamente stilizate ce dau clădirii o nota distinctă. Luminatoarele semicirculare de deasupra ușilor și vitrinelor, cât și balconul, dispun de o feronerie amplă.
Frontonul este format dintr-o cornisă triunghiulară, având în centru un stup de albine împresurat de frunze late de acant. În centrul acoperișului se ridică un trunchi de piramidă, iar deasupra o mică cupolă ce se termină cu un fel de fanion.

Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, Timiş

Cele circa 65.000 de obiecte păstrate în muzeu și în depozitele sale oferă vizitatorilor largi posibilități de a cunoaște istoria, cultura și civilizația acestor meleaguri.
Cele mai importante domenii şi subdomenii reprezentate în muzeu sunt cele de arheologie, etnografie, memoriale, artă plastică, istorie medie.
Colecţia de arheologie cuprinde un inventar litic, podoabe, unelte, arme şi piese ceramice rezultate din săpăturile arheologice efectuate în zonă, la Timişoara, Româneşti, Coşava, Visag, Sălbăgel, Sacoşul Mare, Susani, Jabăr, detaşându-se descoperirile tracice de la Susani şi cele dacice de la Jabăr.
Colecţia etnografică cuprinde piese de port popular şi inventar meşteşugăresc din zonă, ilustrând cu precădere Lunca Timişului şi zona Făgetului.

Merită să afli și despre

Sugestii: