Toate obiectele expuse in noul muzeu au fost adunate in timp de profesorul Adrian Micu, care este şi preşedintele Asociaţiei Culturale ''Vatra Hărmanului''.
Muzeu fondat de Nicolae Fruntes, invatator si profesor in satul Șirnea, primul sat turistic declarat oficial in Romania.
Muzeul Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului.
În anul 1908, la iniţiativa a cinci colecţionari saşi braşoveni, se constituie patrimoniul Muzeului Asociaţiei Colecţionarilor Braşoveni, al cărui fondator a fost Iulius Teutsch.
Muzeul „Casa Mureșenilor” a fost înființat la Brașov în anul 1968. Din anul 1998 aceasta a devenit o instituție autonomă, centru al memorialisticii brașovene și naționale.
Muzeul Satului Brănean, organizat în anul 1962, în parcul din vecinătatea castelului, reliefează evoluţia arhitecturii populare tradiţionale din satele zonei Bran,
În sud-estul Ţării Bârsei, aproape de Braşov, la contactul dintre munte şi şes există un grup de şapte sate.În timpul stăpânirii maghiare, satele erau menţionate ca „septem villæ valacheles” (şapte sate româneşti). Aceste şapte sate
La sfârșitul secolului al XIX-lea sunt atestate la Brașov cele mai vechi colecţii particulare cu tematici referitoare la diverse aspecte ale evoluţiei istorice şi cadrul natural al Ţării Bârsei.
Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat'' se află în Cetatea Făgărașului, cel mai impunător monument al zonei.
Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008.
Micul muzeu a fost fondat de Asociaţia ''Ambasadorii Zizinului'' într-o casă oferită de localnicul Beschea Nicolae
Amplasat într-o clădire monument istoric, fostă primărie, datând din anul 1775, Muzeul Codlei - Muzeul Tradiţiilor Codlene şi al Administraţiei Publice Locale dispune de spatii generoase.