Muzeul „Casa Mureșenilor”, Brașov
Muzeul „Casa Mureșenilor” a fost înființat la Brașov în anul 1968. Din anul 1998 aceasta a devenit o instituție autonomă, centru al memorialisticii brașovene și naționale.
Muzeul este dedicat familiei Mureșenilor, reprezentată de personalități precum Iacob Mureșianu (redactor și proprietar al Gazetei Transilvaniei între anii 1850-1877), Andrei Mureșanu (autor al versurilor Imnului național al României, "Deșteaptă-te, române!") ș.a.
Ei puneau astfel în operă testamentul cultural al lui Iacob Mureşianu, oferind statului român, în vederea organizării unui muzeu, spaţiul necesar, o foarte valoroasă colecţie de mobilier, pictură, sculptură şi mai ales o arhivă de o inestimabilă valoare culturală, numărând peste 25.000 de documente.
Muzeul este consacrat memoriei mai multor membri ai acestei familii cu mari merite în viaţa culturală şi politică a vremii lor.
Arhiva Muresenilor este una dintre cele mai bogate si importante arhive de familie.
Conducând timp de mai bine de o jumătate de secol „Gazeta Transilvaniei”, Mureșenii au corespondat cu toți fruntașii politici ai vremii lor, atât din Ardeal cât și din celelalte provincii locuite de români.
Pe lângă corespondenţa politică, în Arhiva Mureşenilor se găsesc - sporindu-i valoarea culturală - numeroase manuscrise ale Mureşenilor şi ale corespondenţilor ziarelor conduse de ei.
Muzeul deţine şi o colecţie de instrumente muzicale.
Iacob Mureşianu (1812-1887) format la şcolile Blajului, transmitea generaţiilor de intelectuali ai sec. al XIX-lea mesajul cărturarilor Şcolii Ardelene, potrivit căruia cultura are rolul determinant în evoluţia unei naţiuni, Iacob Mureşianu venea la Brasov în 1837 pentru a fi cel dintâi profesor al unei şcoli pe care va reusi să o transforme în ceea ce a fost Liceul latino-german şi pentru a-l ajuta pe George Bariţiu să redacteze primul ziar politic al românilor ardeleni.