Muzee și Galerii de artă din România.

Istorie, artă, cultură, etnografie, tehnică.

Muzeul Județean (Palatul Culturii), Târgu Mureș, Mureș

|
258 vizualizări

Întemeietorul Muzeului Județean Mureș este Aurel Filimon, care, la 1 mai 1921, a fost numit custode al muzeului de către Primăria orașului Târgu-Mureș. Muzeul de atunci se compunea dintr-o colecție de arheologie, constituita, încă din anul 1882, de către preotul Ferenc Kovács, care a efectuat unele săpături de sondaj la Cristești, in așezarea romana, împreuna cu istoricul Farkas Deak.

Muzeul Județean (Palatul Culturii), Târgu Mureș, Mureș

Muzeul Județean Mureș se prezintă cu un patrimoniu de 205.188 bunuri culturale. Începuturile de natură muzeologică la Târgu-Mureș încep spre finele secolului al XIX-lea, când a luat ființă Asociația Culturală şi Economică a Secuilor.
Prima expoziție a Muzeului de Artă Industrială s-a deschis la 27 iunie 1886, iar între 1890-1893 a construit clădirea Muzeului Secuiesc de Artă Industrială (actuala clădire a Muzeului de Ştiinţele Naturii de pe strada Horea, nr. 24).
De mare valoare istorică şi documentară, colecția Muzeului de Artă industrială s-a pierdut aproape în întregime în timpul celui de al doilea război mondial.
Proiectul construcției a aparținut arhitectului profesor universitar István Kiss, iar lucrările au demarat în 1890, avându-i ca antreprenori pe József Sófalvi și Pál Soós, construcția fiind finalizată în 1894.
În prezent în clădirea fostului Muzeu al Industriei și Meșteșugurilor din Ținutul Secuiesc funcționează Muzeul Științele Naturii.

Muzeul Județean (Palatul Culturii), Târgu Mureș, Mureș

În 1921 s-a deschis prima expoziție de etnografie în Palatul Culturii. Îmbogățirea patrimoniului muzeal a fost continuată apoi prin alte campanii de achiziții ale generațiilor de etnografi care s-au succedat ce-a lungul timpului.
Dezvoltarea patrimoniului a urmărit completarea colecțiilor în vederea reprezentării tuturor zonelor etnografice mureșene. Au fost extinse și reluate astfel achizițiile de obiecte ale etnoculturii maghiare, românești și săsești din: Mureșul Superior, Valea Gurghiului, Valea Beicii, Valea Nirajului, Târnava Mare și Târnava Mică, Câmpia Transilvaniei.
Din anul 1984 Palatul Toldalagi adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș.
Totodată, prima expoziție de arheologie a fost organizată în 1934 în Palatul Culturii care a găzduit expozițiile muzeului până la mutarea sa în clădirea comandamentului din cetatea medievală din Târgu Mureș.
Colecția de istorie cuprinde piesele care alcătuiau odinioară patrimoniul Muzeului Industriei Secuiești, cât și piese de mobilier, ceramică, sticlărie, textile, aparatură tehnică, documente sau fotografii, piese ale breslelor târgumureșene și castelelor nobiliare din regiune.

Merită să afli și despre

Sugestii: