Situată în marginea de nord a satului Cucuteni, pe dealul Gosan, în punctul La pietrărie, necropola tumulară daco-getică este datată în secolul al IV-lea a. Chr. şi prezintă opt tumuli (movile funerare).
Cunoscut și ca Vila Sonet, Muzeul „Mihai Codreanu” a fost deschis publicului în ziua de 10 august 1970.Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu a fost construită în anul 1934, pe un teren donat sonetistului de Pri
Clădirea muzeului constituie ea însăși primul și cel mai important exponat de muzeu. Chiar golit de orice mobilier, edificiul constituie un punct de atracție.
Muzeul Etnografic al Moldovei a fost întemeiat în anul 1943. Sarcina de organizare a colecţiilor muzeale i-a revenit conferențiarului Ion Chelcea, numit de către Rectoratul Universităţii „Al. I. Cuza” la catedra de etnografie.
Muzeul Literaturii Române din Iași, denumit din 2015 Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, este un muzeu cu sediul administrativ în Casa Pogor din Iași.
Amenajat în casa vornicului Burchi-Zmeu care a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în inima orașului vechi, clădirea monument istoric
Muzeul a fost inaugurat în decembrie 1976, la 160 de ani de la reprezentația primului spectacol în limba română, Mirtil și Hloe, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816.
Muzeul de Istorie a Moldovei continuă activitatea Muzeului de Antichități, înființat în 1916, pe lângă Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Clădirea principală este compusă din 10 încăperi cu expoziție permanentă. Intrarea principală se remarcă prin cele patru coloane, deasupra cărora se poate vedea un balcon, împodobit de doi pilaștri în stil ionic.
Clădirea Muzeului Viei şi Vinului din Moldova, situată în oraşul Hârlău, judeţul Iaşi, str. Logofăt Tăutu, nr. 7, datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea şi a aparţinut unui descendent al logofăt