Casa Burchi-Zmeu. Muzeul Municipal Regina Maria, Iași

|
46 vizualizări

Amenajat în casa vornicului Burchi-Zmeu care a fost construită la începutul secolului al XIX-lea în inima orașului vechi, clădirea monument istoric, unul din puținele edificii civile care stau mărturie despre trecutul arhitectonic al orașului de la începuturile modernității, Muzeul Municipal „Regina Maria” își propune să prezinte publicului documente, obiecte de artă, carte veche, fotografii și hărți.

Taina zidurilor, simfonia culorii unui fragment de pictură aflat pe bolta de la intrare, versurile de pe piatra de mormânt a familiei Burchi, conturează vechimea zonei și importanța imobilului pentru orașul Iași.
După al Doilea Război Mondial, Casa Burchi-Zmeu a intrat în proprietatea Primăriei Iaşi, spațiul fiind atribuit pentru funcționarea mai multor instituții, asociații şi fundații.
Amenajarea Muzeului Municipal „Regina Maria” într-o clădire monument istoric, situată în zonă istorică nu este una întâmplătoare acesta prin destinația sa având menirea de a prezenta pagini importante din istoria și evoluția Iașului.
După restaurarea casei vornicului Burchi-Zmeu în perioada 2013-2015, Primăria Municipiului Iaşi a dorit transformarea acesteia într-un edificiu simbol pentru spațiul cultural ieşean, reluând tradiția primului muzeu înființat în 1920.

Merită să afli și despre

Sugestii: