Așezământul de Artă și Cultură Religioasă Maia Catargi, Maia, Ialomița

|
46 vizualizări

Muzeul a fost inaugurat în toamna anului 1996. Meritul de a constitui această colecţie revine preotului paroh Alexandru Marinescu.
Din ansamblul arhitectural al Așezământului făceau parte castelul familiei Catargiu, parcul dendrologic și Biserica Adormirea Maicii Domnului. În biserica, ce se păstrează și astăzi, se află placa funerară a lui Barbu Catargiu, iar la subsol în cavoul familiei odihnesc Barbu Catargiu și soția sa Ecaterina. Pe un perete al intrării în cavou este crucea despre care se spune că a fost trăsnită pe biserică, chiar în ziua de 8 iunie 1862, când era asasinat pe Barbu Catargiu.

În cadrul muzeului se poate admira o colecție unică de mare valoare artistică, compusă din icoane pe lemn, sticlă, metal, carte religioasă, carte de cult, veșminte preoțești, vase de cult din secolul al XVIII-lea și din prima jumătate a secolului al XX-lea.
O parte din colecție reprezintă o donație a familiei Barbu Catargiu către biserica din localitate - ctitorie a lui Pană Filipescu, la fel ca și capela familiei Catargiu - unde se află mormântul lui Barbu Catargiu și cel al tatălui său.
Colecția cuprinde icoane pe lemn (secolele XVIII - XIX), icoane realizate în alte tehnici (sticlă, medalion, cromolitografie etc.), vase de cult, carte veche de cult și carte rară, veșminte preoțești.

Merită să afli și despre

Sugestii: