Casa Memorială Vasile Voiculescu, Buzău

Aflată în localitatea Pârscov, Casa Memorială „Vasile Voiculescu” recreează atmosfera familială în care s-a născut şi şi-a petrecut o bună parte a vieţii cunoscutul scriitor român.
Refăcută din temelii în anii ’80, casa respectă planul construcţiei originale care a aparţinut familiei scriitorului.

Spaţiul expoziţional este organizat tematic, încăperile redând aspecte și momente ale vieţii private și ale activităţii profesionale ale lui Vasile Voiculescu.
Ambientul sfârșitului de secol XIX și al primelor decenii ale veacului următor este reconstituit pe baza mobilierului original și a numeroase piese etnografice.

Documentele, scrisorile, facsimilele, fotografiile, cărţile, icoanele pe lemn şi pe sticlă, mobilierul, toate reconstituie atmosfera şi etape ale vieţii şi creaţiei scriitorului Vasile Voiculescu (1884-1963) – copilăria în casa natală, studiile, căsătoria, activitatea desfășurată ca medic și cea literară, prietenia sa cu personalităţi ale lumii culturale, precum Alexandru Vlahuţă sau Tudor Vianu.

În hol pot fi admirate numeroase picturi, printre care şi portretul scriitorului. Într-o încăpere sunt expuse certificatul de naştere, poze de familie, precum şi o vitrină cu ediţii de volume şi traduceri.

O altă vitrină adăposteşte obiecte de uz personal şi manuscrise de versuri şi povestiri, iar în cealaltă, obiecte de artă decorativă şi reviste la care a colaborat autorul. Numeroase volume poartă dedicaţii ale confraţilor precum Al. Vlahuţă, Ion Pillat etc.
În curtea casei se află bustul lui Vasile Voiculescu, dezvelit la 13 octombrie 1974, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naștere, realizat de artistul plastic Oscar Han.

Vasile Voiculescu s-a născut în comuna Pârscov, județul Buzău, ca fiu al lui Costache Voicu (ulterior scriitorul luând numele de Voiculescu), gospodar cu stare, și al Sultanei (născută Hagiu), fiica unui negustor.
Studiile universitare le-a început la Facultatea de Litere și Filosofie din București (1902 – 1903) și le-a continuat la Facultatea de Medicină, în 1903.

Doctoratul în medicină l-a obținut în 1910.
S-a căsătorit cu Maria Mittescu, studentă la medicină, cunoscută din satul său natal, Pârscov. I-a dedicat poezii și scrisori de dragoste. Voiculescu a debutat în Convorbiri literare (1912).

A practicat medicina la țară.
Începuturile poetice ale lui Vasile Voiculescu au stat sub influența poeziei lui Vasile Alecsandri, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc.
A fost timp de patru ani deținut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962). A fost condamnat din eroare judiciară alături de alți membri sau colaboratori ai Rugului Aprins.
În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer și a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuința sa din București.
În 1993 Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.