Hobița a fost locul în care s-a născut Constantin Brâncuşi, locul în care a învăţat, de la meşterii satului, de la tatăl şi bunicul său, priceperea de a ciopli lemnul care, în mâinile sale, a căpătat un alt destin și o altă viaţă.
Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj este un muzeu în aer liber care cuprinde monumente de arhitectură și tehnică populară din Gorj.
Muzeul Sătesc de Istorie si etnografie din Lelești a fost înființat de prof. Ion Grigoroiu si inaugurat in anul 1977.
Înfiinţat în anul 1984, Muzeul de Arta din Târgu-Jiu funcţionează în noul sediu aflat în Parcul Central, din aprilie 1993, nu departe de binecunoscutele opere ale lui Constantin Brâncuşi.
Ana Lupu, o profesoară pensionară din judeţul Gorj a reuşit să clădească în curtea casei sale, din comuna Bălăneşti, un muzeu al satului, care a fost atestat de instituţiile de specialitate.
Clădirea muzeului este monument eclectic, construit în 1894 ca sediu al Prefecturii, apoi tribunal. Restaurat în 1977 - 1978, devine sediul muzeului judeţean.
Muzeul sătesc Arcani se afla in localitatea cu același nume, județul Gorj si a fost infiintat in anii 60, la inițiativa profesorului Grigore Pupăză.
În septembrie 2012, în staţiunea montană Rânca a fost inaugurat Muzeul Civilizaţiei Montane. Tot aici este și Casa Obștii Cerbul din Novaci.