Palatul Roset-Roznovanu, Iași

Palatul Roset-Roznovanu este un monument de arhitectură construit în deceniile 7 – 10 ale secolului XVIII-lea, în Iași.
În ansamblu, ca arhitectură dar și prin frescele interioare și statuile ce împodobeau în 1830 exteriorul, palatul aparține stilului neoclasic, cu elemente ornamentale electico-baroce.

Elementele ornamentale au fost instalate după decizia transformării clădirii în palat regal. La partea superioară, apar elemente specifice eclectismului francez: heraldica romantică bogată, acoperișul în forme trapezoidale etc., iar în interior domină decorațiunile baroce, astăzi mult simplificate în urma renovărilor.
La intrare, vizitatorii sunt întâmpinați de scările monumentale care conduc spre holul străjuit de coloane corintice de marmură. Fastuoasele întâlniri și petreceri din trecut din Sala „Vasile Pogor” au fost înlocuite cu ședințe ale Consiliului Local, întâlniri cu societatea civilă sau diverse evenimente mondene. În sala de festivități și pe holuri există o galerie a portretelor primarilor Iașului.
Până în 1891 când este vândută statului, clădirea este reședință a familiei Rosetti – Roznovanu, cea mai puternică și mai influentă familie din arena politică moldavă a urbei.

Fiind una din cele mai importante case ale Iașului în epocă, a găzduit numeroase personalități și a fost martora unor evenimente istorice semnificative.
Între anii 1892 – 1892, Palatul Roznovanu va fi folosit ca reședință temporară a familiei regale, o parte din spațiu fiind alocat autorităților locale.
Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 – 1918, când a găzduit sediile ministerelor conducerii politice refugiate de la București.
În încăperea în care se află acum Cabinetul Primarului, își avea biroul M.S. Regele Ferdinand I, iar în actuala Sală de ședințe a Consiliului Local s-a întrunit în 1918, Consiliul de Război al României.