Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc), Oradea, Bihor

Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, cunoscut și ca Palatul Baroc din Oradea, este unul din cele mai valoroase edificii construite în stil baroc pe teritoriul României.

Palatul Episcopiei Romano-Catolice (Palatul Baroc), Oradea, Bihor

La 23 mai 1762 s-a pus piatra de temelie a Palatului Baroc, destinat a fi sediu al Episcopiei romano-catolice de Oradea. Arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt (1719 – 1797) a preluat conducerea șantierului deși, inițial, arhitectul italian Giovanni Battista Ricca a fost desemnat în acest rol.
După cel de-al doilea război mondial, palatul a fost distrus, clădirea fiind folosită ca azil pentru revoluționarii comuniști greci, iar episcopul romano-catolic forțat să cedeze folosința edificiului către stat.

La sfârșitul anilor ’60 palatul a fost restaurat, iar în 1971 se deschide aici Muzeul Țării Crișurilor până în 2006, când Episcopia Romano-Catolică își revendică dreptul de proprietate asupra palatului.
Pe fațada principală se detașează rezalitul central, decorat simetric cu pilaștri terminați în capiteluri ionice, ghirlande și falduri, toate acestea punând în valoare, cu o distincție unică, porțile de acces spre interior și ferestrele de la etajul I, rezalit terminat în partea superioară într-un fronton triunghiular.