Muzeul Județean Olt, Slatina

După primul război mondial câțiva colecționari slătineni inițiază colecții particulare, îndeosebi de arheologie, numismatică și artă populară.
La 1 mai 1952 a fost inaugurat Muzeul Raional Slatina. Colecționarul Jack Florescu amenajează în casa proprie două săli de prezentare a colecției.

Muzeul Județean Olt, Slatina

La început muzeul din Slatina se constituie din colecția avocatului Ion (Jack) Florescu, mare colecționar si președinte al comitetului de organizare a muzeului Oltului, donata în acest scop, si din piesele, în special paleolitice, descoperite de profesorii Paul Dicu si Ion Moroșanu în prundișurile Dârjovului si Oltului.

Muzeul Județean Olt, Slatina

Ulterior, săpăturile arheologice sistematice întreprinse pe teritoriul județului, alături de achiziții si donații au îmbogățit substantial colecțiile inițiale.
În anul 1970 se înființează secția de etnografie, iar din 1975 începe constituirea patrimoniului de arta plastica. Muzeul Județean Olt tezaurizează si valorifica expozițional colecții de arheologie, istorie medievala, moderna si contemporana, arta plastica si etnografie care conțin piese de patrimoniu definitorii pentru cultura si civilizația Oltului, unele dintre ele figurând în patrimoniul cultural national.

Muzeul Județean Olt, Slatina

Acum este organizat pe șase sectoare: Arheologie, Istorie, Etnografie, Arte plastice, Istorie și Cultură slătineană și Secții teritoriale.

Din anul 1997 funcționează în Palatul Administrativ, clădire ce datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.