Muzeul Județean de Artă – Centrul Artistic Baia Mare, Maramureș

Clădirea Muzeului de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” a fost construită în anul 1748 ca Oficiu al Salinelor din Imperiul Austriac.
Ulterior, la începutul secolului XX ca proprietate a avocatului dr. Teofil Dragoș, a fost supraînălțată, la etaj fiind locuința acestuia.

De la 195 de piese înregistrate în anul 1960, când a fost înființată Colecția de artă românească modernă şi contemporană în cadrul Muzeului Regional Maramureș, în prezent s-a ajuns ca, prin achiziţii, transferuri şi donații, în patrimoniul muzeului să existe peste 4.000 de lucrări de artă, în ultimii ani dezvoltarea colecțiilor înregistrând peste 500 de noi piese.

Majoritatea covârșitoare a acestora (pese 94%) sunt semnate de artiști care au activat în cadrul Centrului Artistic Baia Mare. Li se adaugă valoroase piese de artă modernă şi contemporană românească, precum şi câteva lucrări ce ilustrează arta europeană din sec. XVIII-XX.

Din 1993, prin organizarea unor tabere internaționale de pictură de către Inspectoratul pentru cultură Maramureș, Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Filiala Baia Mare a U.A.P., colecțiile muzeului s-au îmbogățit şi cu un valoros nucleu de artă contemporană universală.