Complexul muzeal etnografic Boianu, Stoicănești, Olt

Complexul muzeal a fost inaugurat în anul 2008 şi cuprinde următoarele obiective: un pavilion expoziţional cu obiecte şi documente de istorie locală şi obiecte de port popular; construcţii tradiţionale în aer liber; bibliotecă şi cameră de oaspeţi.

In incinta muzeului sunt construite: un bordei şi o casă din lemn, cu interioare mobilate şi decorate, ambele reprezentând tipul de locuinţe ţărăneşti din Boianu pentru sec. al XVIII-lea şi o biserică-bordei.
Complexul este format din cinci pavilioane expoziționale, fondator fiind regretatul profesor și istoric Traian Zorzoliu.

Complexul muzeal etnografic Boianu, Stoicănești, Olt

Printre obiectivele acestui complex muzeal se află reconstituită și Biserica-Bordei, edificiu unic în rețeaua turistică din țară și chiar din lume.
Dacă oamenii trăiau atunci în bordeie, locuințele lor fiind săpate în pământ, și locul lor de reculegere spirituală și închinăciune era săpat tot în pământ, țăranii noștri construind acele biserici-bordei care nu au avut echivalent în altă zonă a lumii.

Complexul muzeal etnografic Boianu, Stoicănești, Olt

Ceva mai încolo de Biserica-Bordei, se află Casa Țărănească, edificată 100% din lemn foarte vechi.
În camera propriu-zisă veți vedea patul solid din lemn, înfipt direct în podeaua de lut, salteaua din paie, cămășile țărănești colorate cu râuri de arnici, lada de zestre și macaturile țesute la război.
În imediata vecinătate a Casei Țărănești, se află hambarul în care țăranii își depozitau grânele, iar mai încolo, veți putea admira un atelier de fierar.

Complexul muzeal etnografic Boianu, Stoicănești, Olt

În localitate se mai află ruinele unei biserici construite în anul 1820 şi biserica nouă, construită în anul 1898, care a fost pictată de Gheorghe Tătărescu, iar catapeteasma a fost lucrată la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova pe vremea când era elev acolo sculptorul Constantin Brâncuşi.