Muzeul sătesc Chilia Fâgețelu. Colecția Nicolae Nica, Olt

Colecţia de Artă Populară „Nicolae M. Nica” din comuna Făgeţelu, sat Chilia a fost înfiinţată în anul 1979 din iniţiativa creatorului popular Nicolae M. Nica.

Muzeul sătesc Chilia Fâgețelu. Colecția Nicolae Nica, Olt

Colecția de artă populară „Nicolae M. Nica” din Chilia – Făgeţel, deţine un patrimoniu care cifrează un număr de aproximativ 2200 obiecte (dintre care aproximativ 1855 obiecte sunt piese etnografice) grupate în 22 colecţii – etalon etnografice şi o colecţie de istorie.
La muzeul sătesc de la Chilia Făgeţelu, piesele sunt expuse în trei săli, fiecare cu o altă tematică: o sală în care sunt prezentate piese de port popular de sărbătoare, una în care sunt obiecte ce reflectă principalele ocupaţii ale localnicilor din zona de nord a a judeţului – creşterea animalelor, viticultura, pomicultura -, iar în a treia sală sunt expuse lucrările creatorului de artă populară Nicolae Nica.

Muzeul sătesc Chilia Fâgețelu. Colecția Nicolae Nica, Olt

A treia sală, cea mai spectaculoasă, aş spune eu, şi care stârneşte entuziasmul şi aprecierile tuturor celor care vin să viziteze această colecţie este sala în care sunt expuse toate lucrările creatorului Nicolae Nica.
Fascinat de lumea satului în care s-a născut, cu multă pasiune şi tenacitate a străbătut „la picior” toate satele din nordul judeţului Olt pentru depistarea şi colecţionarea de obiecte de artă populară, punând bazele unei colecţii particulare care va constitui nucleul viitorului muzeu sătesc.
În anul 1979 colecţia de etnografie şi artă populară ca şi colecţia de sculpturi în lemn şi os (sculpturi realizate de Nica M. Nicolae) au fost expuse publicului.

În anul 1994 se face donaţia acestor obiecte către Muzeul Judeţean Olt.
În urma donaţiei, specialişti din cadrul Muzeului Judeţean Olt împreună cu donatorul Nicolae M. Nica au reorganizat expoziţia înfiinţată în 1979. Expoziţia permanentă a fost organizată în trei săli de clasă din localul şcolii generale Chilia-Făgeţelu care va funcţiona până în anul 2002.

Muzeul sătesc Chilia Fâgețelu. Colecția Nicolae Nica, Olt

Din acest an ca urmare a faptului că în localul şcolii nu mai funcţionau clase de elevi iar numărul pieselor din cadrul colecţiilor crescuse expoziţia de bază a fost reorganizată într-o concepţie modernă adăugându-se încă o sală de expunere.
Expoziţia funcţionează în săli dispuse în circuit deschis şi este structurată pe principalele categorii ale culturii populare. În prima sală sunt prezentate ocupaţiile principale şi secundare alături de meşteşugurile tradiţionale practicate în zonă – ilustrate prin obiecte folosite în practicarea acestora.

Muzeul sătesc Chilia Fâgețelu. Colecția Nicolae Nica, Olt

Inventarul de unelte agricole, pluguri, grape de mărăcini şi de lemn, furci şi greble, seceri şi coase, sape şi pari pentru pus porumbul, vase mari pentru păstratul seminţelor, confecţionate din nuiele împletite şi lipite în interior cu argilă în amestec cu balegă de cal, „buduroaie” din trunchiuri de lemn de salcie sau plop scobite în interior, piua pentru zdrobitul seminţelor, râşniţa, presa de ulei, baniţa, „postava” şi „dârmanul” pentru vânturatul grâului ilustrează agricultura ca ocupaţie de bază a populaţiei autohtone.