Dimitrie GAVRILEAN, pictor

Dimitrie Gavrilean s-a născut in anul 1942, in Gura Humorului, județul Suceava si a încetat din viata in iulie 2012.

Între anii 1960 – 1966 Dimitrie GAVRILEAN urmează Academia de Arte Nicolae Grigorescu din București, secția Pictură, la clasa maestrului Corneliu Baba.

În 1969 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Din 1997 a fost profesor universitar în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, Facultatea de Arte plastice, Decorative și Design.

Dimitrie Gavrilean şi-a pus, cu smerenie şi recunoştinţă, talentul şi experienţa în slujba împodobirii mai multor biserici ieşene cu frescă de tradiţie bizantină (Biserica Sf. Nicolae – Copou, capela Parohiei Sf. Apostoli Petru şi Pavel – Moara de Vânt, Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena – Erbiceni).

Figurează în colecţii ale muzeelor: Muzeul de Artă Iaşi, Muzeul de Artă Bucureşti, Muzeul de Artă Oradea, Muzeul de Artă Cluj, Muzeul de Artă Suceava, Conservatorul Regal Londra, Muzeul de Artă Modernă Guggenheim – Veneţia etc.

Gavrilean misterios talent venit de la Iași, învăluit în trena acelei literaturi mirifice pe care noi o cunoaștem foarte bine, subliniată în aceste extraordinare tablouri de care un ne-am mai săturat privindu-le. Un mare pictor, cum am spus încă de la început.” Eugen Barbu

Premii: :
1969 – Premiul criticii pentru pictură al UAP România
1984 Premiul Naţional al Italiei pentru profesionalitate
1987 Premiul I. Andreescu pentru pictură al Academiei României
2002 Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler , Preşedenţia României
2003 Medalia Centrului Mondial de Poezie Leopardi , Recanati- Italia
2005 Diploma de Onoare şi Medalia Jubiliară 145 de ani de învăţământ artistic modern la Iaşi , Universitatea de Arte G. Enescu Iaşi