Páll Antal – ziditorul Casei Olarului din Corund

Născut în anul 1941, într-o familie în care meșteșugul olăritului s-a transmis din tată în fiu, Páll Antal și-a dedicat viața acestei ocupații. Meșterul a deprins tainele olăritului de la bunicul său și a lucrat, multă vreme, alături de tatăl său. Ulterior, la rândul lui, meșterul și-a învățat fiul să olărească, lucrând alături de acesta.

Similar bunicului și tatălui său, meșterul a lucrat o perioadă îndeosebi ceramică roșie nesmălțuită, cu caracter utilitar, specifică centrului de olari de la Corund. Ulterior, însă, opera acestuia s-a diversificat, îmbinând scopul utilitar cu cel estetic, devenindu-i caracteristice vasele cu scop utilitar, însă bogat ornamentate.
Páll Antal confecționa castroane mari pentru supă, decorate complex, farfurii de diverse dimensiuni, diferite feluri de oale, ulcioare pentru țuică și pentru apă minerală, căni mici, ploști de lut, vase pentru flori, dar și alte obiecte ceramice la comandă, cum ar fi figurine de lut.

Similar altor familii de olari, și în cazul familiei Páll olăritul era și este o ocupație pentru întreaga familie. Astfel, meșterul lucra vasele la oală, iar soția sa le ornamenta. Motivele caracteristice creației soților antal erau laleaua, pasărea, pomul vieții, floarea soarelui, crizantema, floarea de colț, ghimpele de trandafir, ochiul de păun, dar și motive geometrice cum ar fi linia dreaptă, pătratul, zigzagul, rombul, semicercul, valul etc.
Ornamentica bogată era realizată în nuanțe închise de maro, galben și verde, motivele decorative fiind combinate în moduri inedite.

O bună parte dintre creațiile lui Páll Antal și ale soției sale au intrat în patrimoniul mai multor muzee din țară, printre care Muzeul satului și de artă populară din București, Muzeul Brukenthal din Sibiu, Muzeul județean din Miercurea Ciuc, Muzeul orășenesc din Odorheiu secuiesc, Muzeul orășenesc din Mediaș, Muzeul orășenesc din Horezu.
De asemenea, creațiile familiei lui Páll Antall s-au bucurat de apreciere și la varii expoziții și concursuri, talentul meșterilor fiind răsplătit cu diplome și premii: medalia de argint la Expoziția republicană de artă populară din 1974, Diploma specială a juriului pentru reactualizarea tradiției, acordată în cadrul târgului „Cocoșul de Horezu”, ediția din 1979, premiul revistei „Müvelödés” (1979) și premiul III la ediția din 1979 a Festivalului național „Cântarea României”.
Roata olarului se învârte și astăzi în casa lui Páll Antal, unde fiul său, care îi poartă numele, continuă tradiția, producând în continuare obiecte ceramice de o frumusețe rară, pe care le vinde din magazinul-atelier pe care l-a numit „Casa Olarului”.
Magazinul se găsește în Corund, pe Strada Principală, la nr. 755. Tot aici se poate vizita și atelierul în care meșterii trudesc de atâtea generații, familia de meșteri explicând și demonstrând bucuroasă celor interesați etapele prelucrării lutului.