Ilyés Mihály, simbol al tradiției olăritului din Corund

Meșterul olar Ilyés Mihály s-a născut pe 10 februarie 1954 în Corund, județul Harghita.

Corund înseamnă în primul rând tradiție și artă populară ceramică, supraviețuirea de secole a meșteșugurilor populare, iar numele satului nu poate fi separat de arta olăritului.

Ilyés Veszti Mihály a început olăritul în joacă, dar sub atenta supraveghere a bunicului și a tatălui, fiind conștient de mic de valoarea acestui meșteșug.

La vârsta de 4-5 ani știa deja să frământe lutul, să-l pregătească și să modeleze forme mici pe roata olarului: „Străbunicii și bunicii s-au ocupat tot cu olăritul, de la ei părinţii şi apoi eu şi familia mea am continuat meşteşugul.

Dacă în copilărie mă jucam la roata olarului a 14 ani am învățat de la tata cum să ridic un vas pe roata olarului. Noi am păstrat tradiţiile, dar în acelaşi timp îmbinăm formele, decorul şi cromatica veche cu cele în care implicaţiile viziunii moderne sunt dominante. În vase am investit multă pasiune, sentimente şi multă muncă.

Pe vremuri lutul îl aduceam din hotarul Corundului, de la Szakadat și Vizmelyeke, în curtea noastră, unde era supus fazelor de lucru (dospirea, frământarea cu piciorul, curățirea de impurități)”.

Astăzi olarul cumpără lutul din fabrici specializate deoarece este curat şi superior din punct de vedere calitativ, la fel și coloranţii şi smalţul, care nu sunt toxici pentru sănătatea consumatorului.

Olarul cunoaște modelarea lutului atât pe roata tradițională, cât și pe cea acționată mecanic, pe care astăzi o folosește pentru realizarea unui număr mare de obiecte utilitare și decorative: căni, cănițe, farfurii, cănceie, oale mari de sarmale, sfeșnice, boluri, fructiere, tăvi, sărărițe, ghivece, clopoței, căni de vin, butelii, ulcioare, bomboniere, căni de lapte etc., adaptându-se constant cererii publicului. Uneltele folosite sunt simple și puține: „kés” (fichiașul de lemn pentru ridicarea vasului), „írhabör”(piele de căprioară pentru netezirea suprafeței vasului) și firul de gută pentru tăiatul vasului de pe roată.

Meșterul procură materialele, modelează, smălțuiește și supraveghează arderea, iar ornamentele sunt realizate de femeile din familie, conform tradiției satului, soția, Rozsika și fiicele sale, Enikö și Helga care, pe lângă ornamentele şi nuanţele cromatice specifice Corundului, valorifică şi elemente ale ceramicii de Sibiu, Chirpăr sau Saschiz, inspirate din mapa cu motive săsești realizată de Herta Wilk, între anii 1960-1970 sau modele de la Horst Klusch. Decorul vaselor este realizat cu pensula din păr de veveriță, cornul de ceramică cu pană de gâscă, „pompița”, iar arderea are loc într-un cuptor tronconic cu două guri de alimentare ce utilizează combustibil solid sau în cuptorul electric.

Ilyés Mihály este unul dintre olarii care dezvăluie cu drag tehnicile de prelucrare a lutului la roata olarului și a gătitului în vase de lut pe vatră deschisă. Împreună cu copiii săi, fiica Ilyés Enikö și fiul său, Ilyés Mihály, cărora le-a transmis mai departe tradiția prelucrării lutului face eforturi și reușește săși promoveze produsele, dezvăluind publicului secretele sale în modelarea lutului.

Diplome de excelență:
Târgul olarilor, ediția a 43-a, 5-6 septembrie 2009, Sibiu (pentru calitatea estetică a ceramicii) Târgul olarilor, ediția a 44-a, 4-5 septembrie 2010, Sibiu Târgul olarilor, ediția a XLVII-a, 7-8 septembrie 2013, Sibiu Târgul olarilor, ediția a 54-a, 5-6 septembrie 2020, Sibiu

Premiul Ion Diaconu, Târgul de ceramică tradițională „Cucuteni-5000”, ediția a XXXVIII-a, Iași, 25 iunie 2021

În anul 2022 meșterul Ilyés Veszti Mihály a primit titlul onorific de ‘’Tezaur Uman Viu’’.

Olarul Ilyés Veszti Mihály reușește prin tehnici moderne, folosirea smalțurilor ecologice și arderea ceramicii în cuptoare electrice, să păstreze ceramica tradițională, adaptată cerințelor contemporane, creând și dezvoltând relații cu publicul și cu întreaga comunitate din care face parte. Participarea olarului la târgurile organizate în Muzeul ASTRA, dar și documentarea în atelierul din Corund ne-au demonstrat că este apreciat și recunoscut de comunitate drept creator și transmițător de elemente ale patrimoniului cultural imaterial”. dr. Karla Roșca expert în domeniul bunuri cu semnificație etnografică: Ceramică transilvăneană și habană

Meșteșugul olăritului l-am învățat de mic copil, de la bunica și părinții mei, Mihály Veszti Ilyés și Eliza Ilyés, în atelierul familiei. De mic copil priveam roata și uneori tata mă lăsa să mă joc cu lutul, iar la vârsta de 14 ani știam să modelez lutul la roata olarului și îl ajutam pe tata în atelier. În Corund meseria de olar se transmite în familie, pe linie paternă se învață olăritul și pe linie maternă, decoratul vaselor…!” Mihály Ilyés