Muzeul Memorial „George Călinescu”, București

Muzeul se află într-o casă modestă, care se remarcă prin grădina în care sunt presărate sculpturi. În interior sunt conservate obiectele personale, mobilier, manuscrise, fotografii, documente privitoare la viața și activitatea marelui literat George Călinescu.
Printre bunurile expuse în Casa memorială „George Călinescu” se numără covoare orientale, icoane pe sticlă, tablouri ale unor mari pictori, precum Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Alexandru Ciucurencu, Ioan Andreescu, Theodor Pallady sau Iosif Iser.
De asemenea, poate fi văzută și colecția de autografe primite de G. Călinescu de la contemporani de-ai săi, cum ar fi Tudor Arghezi sau Ion Barbu.
În grădina din faţa casei, este un bazin (creația scriitorului) cu jeturi de apă printre tufe de trandafiri, aflat sub crengile dudului din curte, în care erau agățate colivii cu canari şi papagali.

În curte, lângă gardul din stradă, este o căsuţă cu două odăi mici, unde se retrăgea, uneori, scriitorul exersa la vioară (fiind impresionat de rezonanţa pereţilor).

În curte, ,,prietenii” scriitorului erau ,,Seneca” (o broasca țestoasă) şi ,,Fofeaza” (câinele său, sub numele de ,,Stolt” în opera sa).
Muzeul Memorial „George Călinescu” este amplasat în Str. George Călinescu nr. 53, sector 1.

George Călinescu (19 iunie 1899, București —12 martie 1965, Otopeni ) a fost un critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă.
Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele cu pseudonimul G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică.
Se naște la București ca Gheorghe Vișan, fiul Mariei Vișan.

Copilul e crescut de impiegatul CFR Constantin Călinescu și de soția sa, Maria, în casa cărora mama băiatului lucra ca menajeră. Familia Călinescu, împreună cu „femeia din casă” și copilul, se mută la Botoșani.