Lazăr DUBINOVSCHI, sculptor

Lazăr DUBINOVSCHI s-a născut la Făleşti, Republica Moldova, in anul 1910 si a încetat din viata la Chişinău, in anul 1982.

Intre anii 1925 – 1930 a urmat Academia de Arte, cu Oscar Han, București.
La un moment dat, din lipsă de resurse materiale, Lazăr Dubinovschi, a vrut să părăsească școala. Oscar Han l-a internat vara în spital, pentru ca acesta să aibă casă și masă pe timpul vacanței, și astfel a putut să-și termine studiile.

In perioada 1930 – 1932 Academia de Arte a lui A. Bourdelle, Paris;
In perioada 1932 – 1938 a fost Profesor de desen la gimnaziile din Bălţi
1944 – 1951 – Şef al secţiei „Arte plastice” a Ministerului Culturii din Republica Moldova.
1964 – 1972 – Redactor principal al Comisiei de experţi a Colegiului din acelaşi Minister.

Lazăr DUBINOVSCHI, sculptor

Prima sa expoziție a avut loc în anul 1939, la Iași. Încă de atunci manifesta un interese special pentru sculptura portretistică: pictând printre altele portretele profesorilor Al. Philippide și Garabet Ibrăileanu. După cedarea Basarabiei către URSS, se prezintă din proprie inițiativă direct la NKVD și se înrolează în Armata Sovietică, fiind angajat ca principal artist la Casa Armatei Roșii din Bălți.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
Este autor a multiple lucrări din Chișinău, printre care monumentul lui Grigore Kotovski, o serie de busturi din cadrul Aleii Clasicilor – Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi și altele (1 mai 1910 – 29 noiembrie 1982). Este autorul portretelor lui M. Frunze în or. Bișkek, I. Bogdesco și ale marilor cărturari moldoveni Dimitrie Cantemir și Miron Costin.
Operele lui Dubinovschi sunt păstrate în Muzeul Național de Artă al Republicii Moldova, în Galeria de stat Tretyakov (portretul academicianului K.I. Skryabin), în Muzeul de stat din Sankt Petersburg, și în alte muzee din fosta URSS. În anul 1979, el a donat 13 sculpturi Muzeului de istorie și etnografie din Fălești
A primit următoarele distincții: Artist plastic al poporului din R.S.S.M. (1963), Premiul de Stat al R.S.S.M. (1970), Ordinele Lenin, Revoluția din Octombrie, Drapelul Roșu de Muncă.