Oscar HAN, sculptor

Oscar HAN s-a născut la Bucureşti, in anul 1891 si a încetat din viata tot la Bucureşti, in anul 1976.

In perioada 1909 – 1914 a urmat Şcoala Naţională de Arte Frumoase, cu Dimitrie Paciurea şi Frederic Storck, București.
In anii 1927 – 1944, 1956 a fost profesor la catedra de sculptură şi modelaj la Școala Națională de Arte Frumoase.
Debutul său ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani. În 1911, Oscar Han s-a făcut remarcat cu lucrarea „Cap de fetiță”.

Oscar HAN, sculptor

Oscar HAN a fost Membru fondator al Societăţii Arta Română, iar in anul 1926 – membru fondator al Asociaţiei Grupul celor patru, împreună cu pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato, București.

Oscar HAN, sculptor

Un număr de 4 lucrări realizate de Oscar Han se regăsesc în colecția de artă din Muzeul Județean Vâlcea.
La Casa Memorială „Cezar Petrescu” din Bușteni se găsesc statuile celor trei martiri Horia, Cloșca și Crișan, unicate, semnate de sculptorul Oscar Han.
Muzeul de Artă din Constanța expune 11 sculpturi turnate în bronz, realizate de Oscar Han, printre care se numără „Sărutul”, „Nud de femeie”, „Tinerețe” și „Pe gînduri”. Lucrările au intrat în patrimoniul instituției prin achiziții din colecții particulare și prin donații.

Oscar HAN, sculptor

Alte lucrări ale sale se găsesc în București, în Casa memorială Minulescu – Claudia Millian, la Muzeul Național de Artă al României, la Muzeul Zambaccian.
La Muzeul Zambaccian este expusă lucrarea Arcașul, cu înălțimea de 114 cm, statuetă turnată în bronz de Oscar Han în 1934.
Oscar Han a scris o monografie despre Dimitrie Paciurea și un mare număr de cronici plastice și articole, reunite în 1970 în volumul „Dălți și Pensule”, apărut la editura Minerva din București.
ncepând din 1924 a participat la saloane oficiale, expoziţii ale celor două grupări amintite mai sus, iar după Al Doilea Război Mondial a participat la anuale de stat şi expoziţii de artă românească organizate în 1947 şi 1959 la Budapesta, în 1960 la Praga, Bratislava, Berlin, Moscova, Atena, Cairo, Alexandria, în 1961 la Moscova, Paris, Sofia, Istanbul, Damasc, Ankara. A participat, totodată, şi la expoziții internaționale la Veneţia, Bruxelles, Paris, Anvers, Haga, Amsterdam, Barcelona.

Oscar HAN, sculptor

Cele mai cunoscute lucrari ale lui Oscar Han sunt statuia Regelui Carol I al Romaniei, amplasata in curtea Castelului Peles (1933) si cea a Regelui Ferdinand din Chisinau, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazu din Alba Iulia (1968), bustul lui George Enescu din Buzau (1972), bustul lui Mihai Eminescu din fata cinematografului Capitol din Timisoara, statuia lui Mihai Kogalniceanu din Bucuresti din Piata M.Kogalniceanu (1936), bustul lui Stefan cel Mare din Piatra Neamt (1974).

Distincții:
1936 – Premiul I la concursul pentru statuile ecvestre ale regilor Carol I şi Ferdinand I (neexecutate);
1964 – Maestru emerit al artei ;
1968 – Ordinul Meritul Cultural clasa I.