Colecția Istoria teatrului românesc, Iași

Muzeul a fost inaugurat în decembrie 1976, la 160 de ani de la reprezentația primului spectacol în limba română, Mirtil și Hloe, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816. Sediul inițial al muzeului a fost casa vornicului Vasile Alecsandri, casă în care a copilărit poetul, vecină cu Biserica „Sfântul Ilie” acum dispărută.


Clădirea, construită de vornicul Alecsandri în 1780 și clasată monument de arhitectură, a fost folosită ca locuință și apoi ca sediu al Stației de salvare a județului Iași. A fost restaurată între anii 1972-1976 pentru a adăposti un nou muzeu al Iașului, Muzeul Teatrului.
După retrocedarea sediului Muzeului din str. V. Alecsandri (imobil de secol al XVIII-lea, muzeul a fost reorganizat sub forma Colecției „Istoria teatrului românesc”, la etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, expoziție inaugurată la la 22 februarie 2009.

Colecția „Istoria teatrului românesc”, expusă la etajul Muzeului „Mihai Eminescu” din Parcul Copou începând cu 22 februarie 2009, are la bază fondul generos al Muzeului Teatrului, inaugurat oficial în data de 26 decembrie 1976 (după ce, la 14 decembrie, fusese deschisă o expoziție festivă), în Casa „Vasile Alecsandri” din Iași, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la punerea în scenă a primului spectacol în limba română, Mirtil și Hloe (traducere de Gheorghe Asachi a dramatizării Myrtil et Chloé de Jean-Pierre Claris de Florian).

Întreaga lume a spectacolului – arta interpretativă, scenografia, regia, muzica, dansul – este pusă în valoare de costumele, documentele, fotografiile, obiectele de scenă sau cele personale ale unor mari nume din lumea artistică românească, precum Matei Millo, State Dragomir, Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Hariclea Darclée, Agatha Bârsescu, Teodor T. Burada, George Enescu.
Acestora li se adaugă generația anilor ’30: Miluţă Gheorghiu, Constantin Ramadan, Margareta Baciu, Anny Braesky, Marioara Davidoglu, Șt. Dăncinescu, și reprezentanții teatrului contemporan: Teofil Vâlcu, Emil Coşeru, Petre Ciubotaru, Dionisie Vitcu.
Colecția este completată cu pagini de corespondență, afișe (dintre cele mai vechi din istoria teatrului românesc), cronici și programe, documente întocmite sau care poartă semnăturile lui Mihail Sadoveanu, Garabet Ibrăileanu, Mihai Codreanu, George Topîrceanu, Ionel Teodoreanu, Ion Sava ș.a.