Muzeul Memorial Aurel Lazar, Oradea

Muzeul Memorial Aurel Lazăr se află în Oradea și este subordonat Muzeului Țării Crișurilor.
În anul 1989, clădirea a fost recunoscută ca fiind monument istoric al patrimoniului public iar la data de 1 decembrie 2008, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” este inaugurat și deschis vizitatorilor.
Fosta reședință a familiei avocatului Aurel Lazăr, abordează stilul clasicizant – eclectic al finalului secolului al XIX-lea. Clădirea este gazda unor elemente ce vorbesc deschis despre viața culturală, politică, civiză, artistică, familială a lui Aurel Lazăr.

Printre obiectele personale ale militantului, veți putea regăsi: piese de mobilier, portrete și fotografii de familie, piese de artă elaborate după modelul stilului secession, piese de artă asiatice, o stampă japoneză ș.a.
De asemenea, una dintre cele mai importante încăperi ale muzeului este cea care a fost martora semnării Declarației de independență a românilor din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș, de la data de 12 octombrie 1918.
Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” găzduieşte o colecţie deosebită, formată din piese de mobilier autentic, obiecte de artă şi cărţi, fotografii de familie, toate acestea aparţinînd familiei ilustrului om politic. Cea mai mare parte a colecţiei a fost donată muzeului de către nora lui Aurel Lazăr, doamna Valentina Lazăr.
Dintre piesele de mobilier care au aparţinut lui Aurel Lazăr, amintim: un salon în stil eclectic compus dintr-o masă cu picioare sculptate din lemn de stejar, o canapea, două scaune cu braţe tapiţate, două scaune mai mici.

O importantă piesă a colecţiei este un scaun cu braţe de culoare neagră, care, după opinia doamnei Valentina Lazăr, a aparţinut biroului pe care s-a redactat Declaraţie de Independenţă de la Oradea din 12 octombrie 1918.

Colecţia deţine şi obiecte de artă ce au aparţinut familiei Lazăr, printre care un vas de flori în stil secession cu bază ovală şi două capete de elefanţi, o stampă japoneză, două vase în stil japonez.
Muzeul oferă publicului şi cîteva fotografii şi tablouri de familie. Amintim în acest sens portretul în ulei al lui Aurel Lazăr realizat în atelierul celebrului pictor E. Kovács, portretele sub formă de fotografii ale părinţilor lui Aurel Lazăr, fotografii cu fiul său, Liviu Lazăr şi cu alţi membri din familie, fotografii cu scene de la înmormîntarea ilustrului avocat orădean.
O piesă importantă a colecţiei este şi dulapul în trei uşi, avînd un stil eclectic, care conţine volume cu ex-librisul lui Aurel Lazăr trecut pe prima filă, fapt ce atestă că au aparţinut marelui om politic.
Muzeul deţine cinci săli de expoziţie, trei dintre ele prezentînd repere şi fapte semnificative din viaţa şi activitatea lui Aurel Lazăr, sub forma unor documente importante din punct de vedere istoric caşerate pe carton. De altfel, toate acestea încearcă să reconstituie atmosfera în care a trăit dr. Aurel Lazăr. Pe lîngă această expoziţie permanentă, muzeul mai dispune de două săli rezervate expozițiilor cu caracter temporar.

Om politic, sensibil și neobosit în lupta pentru recâștigarea sufletului patriei sale, Aurel Lazăr a fost o personalitate importantă care a influențat demersul istoriei, și nu numai.
Născut la data de 17 august 1872 în Oradea, Aurel Lazăr este fiul lui Teodor Lazăr și nepotul prin mamă a protopopului de Beiuș, Ioan Pop. Acesta a fost școlarizat la vârsta 6 ani, în 1878 calcă treptele claselor primare, în 1882 intră la liceu iar în 1890 este admis la Academia de Drept din Oradea urmând ca ultimul an de facultate, anul IV, să și-l finalizeze la Facultatea de Drept din Budapesta.