Emanoil BARDASARE, pictor

Emanoil Bardasare s-a născut in anul 1850 si a încetat din viata in anul 1935.

La vârsta de 18 ani, Emanoil Bardasare este trimis cu bursă la Academia din Berlin, pentru o perioadă de doi ani, ulterior continuându-şi studiile încă cinci ani în atelierul profesorului Carol von Piloty.

Recunoscut ca parte a elitei picturii ieşene, profesorul Emanoil Bardasare deschide o nouă direcţie ce apropie pictura românească a sfârşitului de secol XIX de modernitate. Ruperea nu este bruscă, însă amprenta stilului de sorginte realistă, cu o paletă cromatică amplă, se va transmite şi asupra artiştilor cărora le-a fost dascăl: Camil Ressu, R. Hette, N. Tonitza, Otto Briese ş.a.m.d..

În 1901, după Stahi, este numit director al Şcolii şi Pina¬cotecii pe care le va conduce până în 1911, anul pensionării sale.

Solicită aprobarea de fonduri pentru a se cumpăra lucrări de mari maeștri ca Luchian, Petrașcu, Sava Henţia, Nicolae Vermont ş.a. A sprijinit tinere talente acordându-le, în urma concursurilor organizate, bursa Siller sau premiul Lecomte de Nouy, printre aceștia : Şoldănescu, Camil Ressu, R. Hette, N, Tonitza, Otto Briese.