Anatol VULPE, pictor

Anatol Vulpe s-a născut in data de 17 februarie 1907, în comuna Bahmut, Bălți, Basarabia, si a încetat din viata in data de 6 aprilie 1946.

A făcut studii de artă la București, cu Constantin Artachino.

1936 – Prima expoziție personală de pictură, Sala Mozart din București.

Anatol Vulpe s-a remarcat îndeosebi ca un pictor de vedute urbane, peisaje, naturi statice, portrete și nuduri de femei.

Pe data de 9 decembrie 1942 este admis în Corpul Artiștilor Plastici.

Ocultarea biografiei și operei acestui înzestrat pictor-boem se datorează în bună măsură tragicului sfârșit al acestuia, survenit în noaptea dintre 5 și 6 aprilie, 1946, când Anatol Vulpe a fost împușcat cu 15 gloanțe, de diferite calibre. Tot atunci, prietena lui, Elena Bogdan, a fost găsită la 800 m. distanță, împușcată și ea, în Parcul Moșoiu din București.

Tragicul eveniment a fost pe larg reconstituit de istoricul Mihai Pelin, și acestui studiu de caz i se datorează în mod esențial revenirea operei lui Vulpe în atenția specialiștilor și colecționarilor de artă. Cartea lui Pelin Deceniul prăbușirilor (1940-1950): viețile pictorilor, sculptorilor și arhitecților români între legionari și staliniști (editura Compania, București, 2005), și mai ales studiul Asasinarea pictorului Anatol Vulpe, este esențial pentru reevaluarea acelei epoci.