Olimpicii Vatra MCP - 2022
În perioada 20-25 iulie 2022, Muzeul Astra Sibiu, in parteneriat cu Vatra Meșterilor si Creatorilor de Patrimoniu (Vatra MCP), precum si cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, a găzduit cea de-a douăzeci și cincea ediție a evenimentului Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale”, faza națională.
În timpul evenimentului, 5.528 de vizitatori au trecut porțile Muzeului pentru a admira operele a peste 200 de participanți. Aceștia au fost distribuiți pe 33 de secțiuni, respectiv: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, prelucrare metal, mobilier pictat, confecționat jucării tradiționale, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști, artă decorativă.
În premieră, în acest an, au fost acordate trei premii speciale pentru secțiunile SCULPTURĂ, PICTURĂ și CERAMICĂ de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP urmând a continua si după acest eveniment.
Talentul, munca și devotamentul tuturor participanților au făcut deosebit de dificilă misiunea Asociației de a desemna un singur câștigător pentru fiecare categorie. În continuare, pentru a le face cunoscute meritele, îi prezentăm pe Olimpicii Vatra MCP 2022:
Matei Andrada Maria distinsa cu Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură
Andrada are 17 ani și studiază tainele picturii în cadrul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Patrimoniului Cultural Național, Ilfov, prof. coord. Instr. Badea Mihnea.
Ea spune că pictează „de când se știe”, folosind mai multe medii și tehnici. Astfel, Andrada pictează și desenează pe sticlă, pe lemn (pe obiecte de cult), pe sticlă, pe pânză și pe clasica hârtie, în culori acrilice și creioane.
Dornică să își expună creațiile, Andrada Matei a participat în cadrul mai multor concursuri și expoziții naționale și internaționale, căutând constant noi provocări.
Pe lângă participarea la mai multe ediții ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra din Sibiu, unde a obținut, de fiecare dată, premii importante (din 2016 și până în prezent obținând premiul I la fiecare ediție), lucrările Andradei au fost expuse în cadrul Expoziției de artă „Realități Neferite”, organizată de Muzeul Național al Țăranului Român și au fost distinse cu mențiuni onorabile în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Plastice LIDICE, edițiile din 2015, 2016 și 2022.
De asemenea, Andrada a obținut premiul al II-lea la categoria de vârstă 15-18 ani, în cadrul Concursului național de arte plastice – Jocurile Olimpice în imaginația copiilor, organizat de Comitetul olimpic și sportiv român, premiul I la ediția din 2022 a concursului internațional „Prin formă și culoare, o șansă pentru fiecare”, premiul I la concursul internațional „Copilăria de-a lungul AnoTimpurilor” de la Iași, premiul I la secțiunea grafică la concursul internațional „Primăvara Artelor” – Bacău și premiul II la Concursul de grafică mică – Buftea/Ilfov.
În cadrul ediției de anul acesta a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, Andrada a participat la secțiunea Pictură naivă, unde tema concursului a fost „Orașul, satul, familia în pandemie”.
Andrada a ales să ilustreze satul românesc, reprezentând cu căldură și optimism oamenii care își continuă activitățile zilnice. Singura pictură pe sticlă de la secțiunea „Pictură naivă”, opera artistei a atras atenția, printre altele, prin minuțiozitate și atenția la detalii, dincolo de valoarea estetică, scena ilustrată spunând o adevărată poveste.
Talentata artistă își dorește să facă din arta ei o meserie, atât prin comercializarea operelor, de care cu greu se desparte din atelierul ei de acasă, cât și prin instruirea tinerelor generații, aspirând ca în viitor să facă o carieră din șlefuirea tinerelor talente.
Pleșea Mihaela distinsa cu Premiul Special Vatra MCP pentru Ceramică
Mihaela, Miky, cum o cunosc prietenii și familia, învață la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați și își perfecționează tehnicile de olărit sub îndrumarea dnei. Adamache Netuța.
Încă de la vârsta de 4 ani Mihaela a fost atrasă de lucrul cu lutul, participând alături de frații ei mai mari la demonstrațiile practice ținute de regretatul meșter olar din comună, dl. Leș Gabor, care a inițiat-o în tainele olăritului. O altă persoană care a avut o contribuție semnificativă formarea Mihaelei este și meșterul olar Zivislav Pavloviç din Serbia.
Când a început să lucreze la roată, Mihaela s-a îndrăgostit pe loc de meșteșug, spunând că nu a mai simțit niciodată ceea ce a simțit când a descoperit roata de olărit.
Mihaela lucrează în atelierul improvizat de la ea de acasă, făurind diverse piese din lut: căni, carafe, castroane, farfurii decorative, vaze de flori, vase mari, de gătit, cum este și oala de sarmale cu care a participat în cadrul Olimpiadei, dar și mici bijuterii lucrate manual.
Pentru decor, Mihaela folosește o „glazură” specială, din pudră colorată de sticlă, având deosebită grijă ca aceasta să fie ecologică, să nu conțină plumb. În realizarea motivelor decorative geometrice sau florale pe care le aplică pe obiectele sale ceramice, artista folosește „ficheșul” (numit și piaptăn sau cuțit), cu care finisează forma vasului, sârmă, piele, pensulă pentru pictat și instrumente de scrijelit pentru obținerea modelelor în relief.
Pentru a finaliza obiectele astfel făurite cu atenție, acestea sunt arse în micul cuptor din atelierul Mihaelei, pentru mai multe ore. Astfel, o vază de dimensiuni medii, sau un vas mare de gătit se arde mai mult de 10 ore, de cel puțin două ori, pentru a fi definitivat.
Începând cu anul 2015, Mihaela a participat la toate edițiile Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”. La fiecare dintre acestea a obținut premii, din anul 2018 și până în prezent obținând premiul I la toate edițiile.
Tot în cadrul Olimpiadei, precum și prin intermediul altor evenimente de profil, Mihaela comercializează piesele ceramice realizate de ea, dorindu-și să strângă suficienți bani pentru a achiziționa un nou cuptor, care să îi permită să se dezvolte.
Visul Mihaelei este să facă din pasiunea ei pentru olărit o meserie și să devină cunoscută la nivel internațional pentru meșteșugul său.
Pentru a o cunoaște mai bine sau pentru a-i admira și achiziționa lucrările, Mihaela poate fi contactată pe pagina sa de Instagram, @potterybymiky1.
Vîrtosu Robert Andrei distins cu Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură
Robert are 18 ani și învață la Colegiul Național „Carol I” Craiova, Dolj. Tainele sculpturii le-a învățat sub îndrumarea dl. prof. coord. Smarandache Ionuţ, în cadrul Muzeului Olteniei.
Meșterul sculptează de la 12 ani, din mâinile sale pricepute ieșind o gamă variată de obiecte: de la piese de mobilier decorate, cum ar fi cuiere și lăzi de zestre, la obiecte decorative și obiecte de cult, arta lui Robert având și scop utilitar, nu doar estetic. Principala sa sursă de inspirație o reprezintă creația populară, în special operele de artă expuse la Muzeul Olteniei
.Robert lucrează doar cu instrumente de mână, de la simplele dalte de diverse dimensiuni, la instrumente electrice. De asemenea, un rol important în meșteșugul său, îl joacă instrumentele de precizie, cum sunt rigla, compasul și raportorul, de care se folosește atât în construirea obiectelor complexe, de mari dimensiuni, cum este troița cu care a participat în cadrul ediției de anul acesta a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, cât și în realizarea elementelor decorative.
Motivele ornamentale folosite de Robert sunt motive tradiționale, specifice, cum ar fi împletitura (fiecare funie a împletiturii simbolizând o întâmplare din viața unei persoane), pomul vieții și floarea cu 8 petale, motive geometrice, cum sunt vârtejul, rozeta cu 8 petale, sau motive astrale, cum este soarele. De asemenea, sculptând variate obiecte de cult, Robert folosește și o gamă variată de motive religioase.
Talentul lui Robert a fost recompensat cu premii în mai multe ediții ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, evoluând de la o ediție la alta. Astfel, la prima ediție la care a participat, Robert a obținut mențiune, la următoarele obținând premiul III, respectiv premiul II, iar în cadrul ediției de anul acesta, premiul I.
Piesa de concurs realizată de Robert anul acesta este o troiță gorjeană, decorată cu motive tradiționale oltenești, inspirată de o cruce de la Muzeul Crucilor din Gorj, muzeu unic în lume. Modelul de troiță ales de Robert este o cruce de răscruce, amplasată în mod tradițional la intersecții, indicând calea sigură, bătută de călători. Pentru finalizarea unei astfel de lucrări, Robert ar avea nevoie de aproximativ 3 săptămâni de lucru intens.
Robert și-ar dori ca în viitor să facă o meserie din meșteșugul sculpturii și să învețe generațiile următoare pentru a duce tradițiile mai departe, citând vorbele lui Horia Bernea: „Vai lumii aceleia care şi-a pierdut ţăranii!”.
În prezent, Robert dorește să își comercializeze lucrările, preluând comenzi, și vrea să își deschidă un magazin online, pentru ca obiectele făurite de mâinile sale să poată ajunge mai ușor în casele oamenilor.
Pentru comenzi, dar și pur și simplu pentru a-i admira operele, Robert poate fi contactat pe pagina sa de Instagram, @vatra.olteniei.