Sabin Boiciuc - Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură - 2024
În continuarea parteneriatului dintre Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu și Muzeul ASTRA Sibiu, în anul 2024, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, au fost acordate șase premii speciale de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ, CERAMICĂ și, pentru prima oară, Premiul „MICUL MEȘTEȘUGAR”.
Așa cum obișnuim, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment, VATRA MCP implicându-se nemijlocit în promovarea acestora.
În cadrul Ediției 2024, Premiul Special Vatra MCP la categoria Sculptură a fost obținut de Sabin Boiciuc, un meșteșugar de 15 ani din Republica Moldova.
Sabin Boiciuc este originar din satul Răuțel, din raionul Fălești, Republica Moldova. Tânărul urmează cursurile Centrului de Meșteșuguri Răuțel, sub îndrumarea meșterului Dumitru Muruzuc.
Sabin lucrează sub îndrumarea meșterului Muruzuc de mai bine de 5 ani, stăpânind deja tainele cioplitului în lemn. Începând din anul 2023, însă, Sabin a dorit să înfrunte o nouă provocare: sculptura în piatră. Acest meșteșug i-a atras atenția prin tradiția sa milenară, dar și prin felul în care sculpturile în piatră împodobeau curțile consătenilor săi.
Astfel, inspirat de o fântână din piatră realizată de Boris, un meșter al satului, după numai un an de sculptat în piatră, Sabin a realizat pentru olimpiadă o piesă decorativă pentru fântână, ce poartă simbolul Soarelui – rozeta. Fondul piesei este texturat cu ciocanul de ștemuit, iar rozeta este sculptată cu dalte speciale, de diverse forme și dimensiuni.
Atras încă de mic copil de tainele meșteșugărești, mâinile pricepute ale lui Sabin realizează deja lucrări pe comandă în lemn, urmând ca, în viitorul apropiat, tânărul meșter să preia comenzi pentru lucrări în piatră.
Cea mai mare dorință a lui Sabin este, însă, să devină un cunoscut meșter popular, asemenea îndrumătorului său, meșterul Dumitru Muruzuc, pentru a duce tradiția mai departe și a face cunoscute lumii talentul, priceperea și căldura meșterilor de peste Prut.