Cadar Cristian - Premiul Special Vatra MCP pentru Originalitate, confecționare măști tradiționale

Cadar Cristian - Premiul Special Vatra MCP pentru Originalitate, confecționare măști tradiționale

|
65 vizualizări

Parteneriatul dintre Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu și Muzeul ASTRA Sibiu a continuat, cu bucurie, și în anul 2023.

Anul acesta, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, au fost acordate, cinci premii speciale de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ/CUSĂTURĂ și CERAMICĂ. Ca și până acum, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment.

https://youtu.be/O0pwM25xPLw

Premiul Special Vatra MCP pentru Originalitate a fost acordat olimpicului Cadar Cristian, un meșter popular în vârstă de 18 ani din Baia Mare care confecționează măști populare maramureșene.

Cristian a deprins și aprofundat tainele meșteșugului său la Palatul Copiilor Baia Mare, din județul Maramureș, sub coordonarea domnului profesor Marcel Stanciu.

Încă de pe vremea când era „micuț tare”, așa cum descrie el, Cristian a fost atras de magia măștilor populare, participând, pentru prima dată, în cadrul Olimpiadei la vârsta de numai 7 ani, meșteșugul devenind, în timp, pasiunea sa.

"Pasiunea si fascinația mea pentru măști si pentru tradiții in general a inceput de la o varsta frageda . Încercările mele de a face o masca singur, acasă, au fost urmate de dezvoltarea mea in cadrul Palatului Copiilor din Baia Mare sub îndrumarea domnilor profesori Marcel si Maria Stanciu care au adus o contribuție enorm de mare asupra dezvoltării mele pe plan artistic si traditional . Instruit fiind de mic in a duce si a păstra tradiția si meșteșugurile nealterate pe mai departe , am participat la numeroase concursuri si festivaluri, atât in tară cat si peste hotare , in Ucraina , America , Republica Moldova , Austria , Spania , iar participările mele la ,,Olimpiada Meșteșuguri artistice tradiționale" din Sibiu au însemnat foarte mult , incepand din clasa a II-a , am crescut si am evoluat semnificativ in cadrul olimpiadei obținând in primul an singurul meu premiu al II-lea urmat in decursul celor 10 participări numai de succese si locul I oriunde am participat . Datoria si respectul meu fata de acest meșteșug, măștile populare , dar si pentru frumoasele noastre tradiții maramureșene nu va pierii niciodata" Cadar Cristian

Cristian confecționează măștile din materiale naturale, cum ar fi lemnul, cânepa, părul de cal, dar și pieile de oi/miei, lâna și coarnele de berbec pe care le obține de la animalele pe care le îngrijește chiar el.

Măștile de tipul celei cu care Cristian Cadar a participat în cadrul Olimpiadei se folosesc, în zona sa natală, la Teatrul popular „Viflaimul”, fiind cunoscute ca „măști de draci”. Acestea se folosesc la punerea în scenă a ispitirii lui Irod de către „draci” pentru a-i ucide pe cei 14.000 de prunci.

În joc se folosesc 4 măști, reprezentând 4 „draci” de „ranguri diferite”: Dregătorul Mare, Dregătorul Mic, Inspectorul și, cel mai mic dintre draci, Sarsailă.

„Viflaimul” este jucat exclusiv de bărbați, femeile neavând voie să participe, până și rolul Fecioarei Maria fiind interpretat tot de un bărbat îmbrăcat în femeie.

Lucrarea cu care Cristian a participat în cadrul Olimpiadei întruchipează Inspectorul Dracilor, „dracul” de cel mai înalt rang. Aceasta este confecționată din piele de miel, lemn, cânepă, lână și cinci coarne de berbec.

În afară de confecționarea de măști, Cristian se îndeletnicește și cu făurirea de „curele late”, astfel cum se numesc local, cunoscute și ca chimire sau șerpare. La realizarea acestor curele ornamentate, Cristian folosește tehnica „închistririi” sau brodării cu piele de capră, fiind cusute cu irhă, o piele lucrată cu var, semi-crudă, care se coase unsă ori udă, iar la uscare se strânge și se fixează.

Cristian spune că își dorește să ducă mai departe meșteșugul, pe cât se poate neschimbat, arătând că, în ultima vreme, meșteșugurile și portul tradițional au suferit schimbări neavenite, însă el face o misiune din păstrarea vie a tradiției nealterate.

În prezent, o parte din veniturile lui Cristian sunt obținute din fabricarea de măști maramureșene și curele late din piele, însă, indiferent dacă va trăi doar din asta sau nu, meșterul își dorește să atragă tinerii, să dea meșteșugul mai departe și să continue el însuși să-l practice „până când o muri”.

Mai multe despre Olimpiada tinerilor meșteșugari

Sugestii: