Ioana-Elena Petrescu - Premiul Special Vatra MCP pentru Cusătură/Țesătură

Ioana-Elena Petrescu - Premiul Special Vatra MCP pentru Cusătură/Țesătură

|
26 vizualizări

Și in anul 2023 Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu a continuat parteneriatul cu Muzeul ASTRA Sibiu, Vatra MCP acordând, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, cinci premii speciale, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ/CUSĂTURĂ și CERAMICĂ.

Ca și până acum, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP a continuat si după acest eveniment, măiestria Ioanei si a colegelor sale fiind apreciata la Balkanik Festival, desfășurat in perioada 8-10 septembrie 2023, in Gradina Uranus din București.

Cea mai tânără olimpică a Vetrei MCP este Petrescu Ioana-Elena, din Domnești, județul Argeș, care, la numai 11 ani, a deprins tainele meșteșugului broderiei tradiționale și își coase cu pasiune și dragoste pentru tradiție propria ie.

https://www.youtube.com/watch?v=AbEyXdeBy-Q

Pasiunea Ioanei pentru cusut a început atunci când dna Uță Nicoleta, coordonatoarea sa, a pornit prin școală în căutare de tinere talente care să ducă tradiția mai departe.

Atelierele de cusut au început de la simplul gest al introducerii aței în ac, continuând cu lucrări simple, semne de carte, globulețe, mărțișoare, până când, măiestria și talentul fetelor le-au făcut demne de a începe să-și coasă propriile ii.

Ia Ioanei reproduce modelul unei ii străvechi, cusută de străbunica sa, care a fost, însă, moștenită de o verișoară. Dorind să ducă tradiția familiei mai departe, Ioana a reprodus și adaptat modelul, adăugând propriile elemente, detalii și culori, care să dea nu doar frumusețe, ci, în același timp, și o notă unică iei.

Ia este cusută cu motive florale, care curg din altiță, dar și cu un model geometric pe care Ioana îl numește „hora satului”, șirurile de pe ie fiind dispuse simetric, în culori diferite, astfel încât pare că de o parte stau fetele, iar de cealaltă, băieții, cu toții prinși în joc.

Cum toate iile au nevoie de o strajă, o „greșeală” strecurată intenționat, astfel încât nimeni să nu „fure” modelul, și ia Ioanei poartă drept strajă o stea călăuzitoare, cu opt colțuri, cusută cu albastru de Domnești. În mijlocul stelei, Ioana a ales să „picure o rază de soare”, care să îi lumineze viața.

Dând dovadă de un început promițător, Ioana își demonstrează încă de pe acum măiestria și pasiunea pentru frumosul strai popular și își dorește să ducă tradiția mai departe, așa cum a făcut și îndrumătoarea sa.

Mai multe despre Olimpiada tinerilor meșteșugari

Sugestii: