Miron Cosmin Georgian - Premiul Special Vatra MCP pentru Țesătură
Continuând ceea ce deja a devenit un parteneriat cu tradiție între Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu și Muzeul ASTRA Sibiu în anul 2024, anul acesta, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, au fost acordate, șase premii speciale de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ, CERAMICĂ și, pentru prima oară, Premiul „MICUL MEȘTEȘUGAR”.
Susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment, VATRA MCP implicându-se nemijlocit în promovarea acestora.
Premiul Special Vatra MCP pentru Țesătură a fost acordat olimpicului Miron Cosmin Georgian, un tânăr de 17 ani din județul Vrancea, care se îndeletnicește a duce mai departe meșteșugul țesutului la război, învățat încă de mic copil de la bunica sa, Mădălina Miron.
Cosmin este elev la Colegiul Național Economic și Palatul Copiilor, Dumbrava, Vrancea, sub instruirea doamnei Mocanu Didina și își dorește să facă din țesut meseria sa și să urmeze cursurile unei facultăți de profil.
Meșterul s-a apucat serios de țesut acum 3 ani, când i-a fost donat un război mai mic, ulterior achiziționându-și propriul război, la care lucrează cu dedicare. În cadrul Olimpiadei, însă, Cosmin ne-a întâmpinat din spatele războiului de țesut al bunicii sale, construit chiar de soțul acesteia - bunicul lui Cosmin, și ne-a povestit cu mândrie despre cum a deprins artele meșteșugului de la bunica sa, de mic copil încurcându-se printre firele atent așezate de aceasta pe război.
Tânărul țesător a lucrat cu grijă și migală bete în patru ițe, cu un model complex în culorile tradiționale vrâncenești. Modelul cingătoarei este și el unul special, fiind primit de Cosmin de la unul dintre mentorii săi, dl Nelu Dumitrescu, un destoinic apărător al tradiției și portului popular românesc.
Tot dl Nelu Dumitrescu, împreună cu Șezătoarea Focșani, au avut inițiativa de a-l invita pe Cosmin să participe la realizarea celui mai lung brâu românesc (1.667,41 de metri), în cadrul unei inițiative a Centrului Cultural Româno-Moldo-German „Dumitru Dorin Prunariu” din Nürnberg, sub sloganul „Brâul care ne unește”.
Complexitatea lucrărilor lui Cosmin nu a rămas neremarcată, depășind meșteri cu mai multă experiență și chiar specialiști ai domeniului, astfel că aceasta a fost răsplătită cu Premiul I și în cadrul Olimpiadei.
Bunica lui Cosmin, dna Mădălina Miron, vorbește cu mândrie despre nepotul său și despre faptul că, deși ea însăși țese în continuare fie vară, fie iarnă, Cosmin a depășit-o prin capacitatea sa de a realiza lucrări migăloase ca betele în patru ițe.
Tanti Mădălina, așa cum o cunosc apropiații, este în continuare un stâlp al comunității de țesători din Vrancea. Ea țese în continuare o gamă variată de obiecte textile populare, printre care și cămăși, catrințe și prosoape. De asemenea, țesătoarea își aduce aportul în cadrul Șezătoarei Focșani, unde merge săptămânal și țese alături de fete, dar și prin satele învecinate, ori de câte ori priceperea și experiența sa sunt solicitate de ucenicii mai mari sau mai mici.
Bucuria lui Tanti Mădălina este faptul că, și dacă nu ar mai putea să țeasă, Cosmin îi va rămâne urmaș.