Răileanu Ștefan - Premiul Special Vatra MCP pentru Sculptură 2023
Și in anul 2023, Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu continuă parteneriatul cu Muzeul ASTRA Sibiu, Vatra MCP acordând, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, cinci premii speciale, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ/CUSĂTURĂ și CERAMICĂ. Ca și până acum, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment.
Unul dintre cei cinci Olimpici ai Vetrei este Ștefan Răileanu, acestuia fiindu-i acordat Premiul Special Vatra MCP pentru sculptură.
Ștefan este elev în clasa a X-a la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, Cluj-Napoca, unde aprofundează tainele meșteșugului sculpturii în piatră, în care a fost inițiat chiar de către tatăl său, sub îndrumarea instructorului Zmicala Gavrilă.
Deși a început să aprofundeze tainele sculpturii în piatră abia de toamna trecută, Ștefan obține deja rezultate remarcabile, experiența pe care acesta a acumulat-o încă de la vârste fragede, cu sculptura în diverse medii și arta în toate formele ei, spunându-și, cu siguranță, cuvântul.
Atunci când sculptează în piatră, Ștefan aspiră să ducă sculptura dincolo de meșteșug, să îi dea o idee și să o ridice la rangul de artă, considerând-o una dintre cele mai complexe forme de exprimare.
Lucrarea realizată de Ștefan pentru Olimpiadă este o cruce inspirată de o cruce tradițională din Muzeul Mănăstirii Comana, cu inscripția „IC XC / NI KA” – „Iisus Hristos biruiește”. Crucea are influențe brâncovenești, observate în special la inelele de pe cruce.
În meșteșugul său, Ștefan folosește ciocane de cauciuc sau de metal, în funcție de textura pe care dorește să o obțină, pentru degroșat folosește gradina, o daltă cu zimți, sau o secure pentru piatră, pentru buciardat, un ciocan special care dă suprafeței o textură diferită, iar pentru realizarea detaliilor, acesta se folosește și de instrumente de tăiat.
În lucrările cu tematică religioasă realizate de Ștefan se pot observa elemente ornamentale tradiționale, precum rozeta și pomul vieții, dar și elemente inspirate din sculptura în lemn, inclusiv de pe cruci din satul natal al străbunicii sale, Vorniceni, situat în nordul județului Botoșani.
Pe crucile realizate de Ștefan se regăsesc citate precum „Pace vouă!”, „Eu sunt Lumina Lumii”, „IC XC / NI KA” sau „Roagă-te și lucră!”, o adaptare „țărănească” a motto-ului latin „Ora et Labora!”.
Pe lângă cruci, Ștefan realizează și alte lucrări, care îi permit să se „joace” cu forma, precum Mahrama, Mielul lui Dumnezeu sau Pasărea Sufletului, un monument funerar tradițional folosit pentru feciorii neînsurați, în locul crucii, menit să simbolizeze transcenderea sufletului către o altă lume.
Pasionat de toate formele de artă, Ștefan își dorește să facă din sculptură nu doar o meserie, ci un mod de viață și exprimare artistică.