Giuglea Roberta - Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură (2023)

Giuglea Roberta - Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură (2023)

|
47 vizualizări

Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu (Vatra MCP) continuă parteneriatul cu Muzeul ASTRA Sibiu, acordând in anul 2023, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, cinci premii speciale, pentru secțiunile ORIGINALITATE, SCULPTURĂ, PICTURĂ, ȚESĂTURĂ/CUSĂTURĂ și CERAMICĂ.

Ca și până acum, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP va continua si după acest eveniment.

În anul 2023, Premiul special Vatra MCP pentru Pictură a fost acordat olimpicei Giuglea Roberta Bianca, care studiază la Liceul de arte „Hariclea Darclee” din Brăila, sub îndrumarea profesorului coordonator Gurgu Alexandru.

https://youtu.be/RbVY9lbkNSc

Roberta pictează de când se știe, arta și culoarea pasionând-o de la vârste fragede. Artista s-a aplecat mai îndeaproape asupra studiului picturii din clasa a VII-a, când a început să picteze portrete.

Deși studiază la un liceu de artă, Roberta acordă o mare atenție și studiului individual, o bună parte din tehnicile pe care le aplică în arta sa fiind învățate din mediul online.

Lucrarea de concurs a Robertei reprezintă casa și nucleul familial, văzute de pe crestele munților. În lucrare, nucleul familial este reprezentat de doi parteneri îmbrățișați, alături de casă și de ograda care găzduiește flori și animale, în fundal putând fi observate elemente centrale ale vieții satului, cum sunt moara și biserica.

Coloristica este una caldă, pastelată, care invită privitorul în interiorul compoziției, către intimitatea căminului familial.

Unul dintre motivele pentru care Roberta a ales pictura naivă este provocarea pe care aceasta o reprezintă: emularea inocenței și încercarea de a reda concepte complexe într-un mod cât mai simplu, pe înțelesul oricui, într-o lume a realismului.

Roberta consideră arta un mediu propice de exprimare a propriilor valori, emoții și trăiri. Artista este convinsă că pasiunea sa pentru pictură îi va rămâne mereu aproape, fiind ceva ce va purta cu ea toată viața.

Arta Robertei a fost răsplătită de-a lungul timpului cu aprecierea publicului larg, atât prin premiile obținute în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, cât și prin obținerea de burse și premii în cadrul altor concursuri.

De asemenea, publicul a avut șansa de a se bucura de lucrările Robertei în cadrul unei expoziții personale la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Brăila, în anul 2020.

Roberta își dorește să expună în continuare, unul dintre visurile sale fiind acela de a expune în marile galerii de artă din București și Sibiu.

Mai multe despre Olimpiada tinerilor meșteșugari

Sugestii: