Petru BOTEZATU, pictor

Petru BOTEZATU s-a născut in anul 1940 la Focșani, județul Vrancea, si își petrece copilăria la Piatra Neamț.

În 1957-1958, înainte de terminarea liceului, tânărul Petru Botezatu cade victimă ultimului val de arestări masive operate de noii deținători ai puterii comuniste.

La vârsta de 19 ani, nu din ipostaza de contestatar al regimului comunist, ci de pe poziţia existenţială a unui adolescent, este arestat împreună cu alţi 4 tineri dintr-un motiv banal şi condamnat la 12 ani de temniţă grea în calitate de „căpitan şef al unei organizaţii contrarevoluţionare împotriva securităţii statului”, fiind judecat la Iaşi de un tribunal militar, în procesul public numit al „elevilor de liceu”.

Dupa eliberare, in 1964 este admis la Facultatea de Arte Plastice.

din 1979, incepe pictarea unui numar important de biserici, care va coincide cu aproape un deceniu de creatie de pictura sacra, dar si cu o adevarata exultanta a spiritului sau creator, care, pentru prima oara in viata, are sansa de-a se desfasura pe campuri largi de mii de metri patrati.

In 1987 cu o viza pentru o vizita la Așezământul Romanesc de la Locurile Sfinte din Israel, reușește sa se refugieze in Austria.

Începe astfel la Viena un exil care se va dovedi deopotrivă minunat si mizerabil, glorios si derizoriu, provocator si mistuitor, dar după o ședere de circa 2 ani in Austria, 3 expoziții personale, semnalate in mod semnificativ de către presa de specialitate, vânzarea unui număr considerabil de lucrări, o remarcabila contribuție la restaurarea si mai ales repictarea frescelor istorice de la Maria Alm, (Salzburg), artistul se îndreaptă totuși către America.

In 2001, revine in Romania la invitația părintelui Ioan Ghiurco, ziditorul măreței catedrale Sf. Vinere din Zalau, Salaj.

În 2017, Petru Botezatu se repatriază din Statele Unite la București și în toamna aceluiași an, Cora Botezatu inaugurează în sediul din strada Sf. Ștefan nr. 20 din București, Galeria Imaginaria, cu o expoziție Petru Botezatu, expunând piese din colecția IMAGINARIA, comentate de criticul de artă Ruxandra Garofeanu și de criticul literar Alex. Ștefănescu.