Petre ALEXANDRESCU, pictor

Petre ALEXANDRESCU s-a născut in anul 1828 (la București sau la Craiova) si a încetat din viata la data de 18 iulie 1899, la Brăila.
Ipoteza că s-ar fi născut în capitala Băniei survine chiar de la o declarație a artistului făcută într-un act datat în 28 februarie 1851 prin care și-a numit părinții ca fiind locuitori ai Craiovei.

A fost bunicul dinspre mamă al baritonului Petre Ștefănescu Goangă.

A urmat Școala Centrală din Craiova unde l-a avut profesor pe pictorul Constantin Lecca.

Domnitorul Barbu Știrbei l-a remarcat pe tânărul Petre Alexandrescu, care la numai 17 ani era suplinitor la o catedră de desen din orașul lui natal. Domnitorul, impresionat de talentul acestuia, a hotărât în 1851 să-l trimită în străinătate pentru aprofundarea studiilor.

A plecat întâi în Italia, unde s-a înscris la Accademia di San Luca din Roma. Aici a studiat până în anul 1856, după care a plecat la Paris ca să își continue studiile cu Léon Cogniet (1794-1880)

În ianuarie 1860 a plecat la București, devenind profesor de desen la gimnaziul Lazăr, unde a rămas până la 1867. Aici l-a avut ca elev pe viitorul cunoscutul pictor Ion Andreescu.

A contribuit la decorarea bisericii Antim din București și ca urmare a faimei obținute a executat o mulțime de portrete de arhierei la cererea lui Dionisie Romano, episcopul Buzăului.

Deşi apreciat de contemporani printre care şi de rafinatul M. Kogălniceanu, el găseşte viaţa pe care o trăia la Bucureşti ca lipsită de perspective, din acest motiv pleacă la Brăila, unde practică negustoria până la sfârşitul vieţi.