Comuna si Târgul Domnești, Argeș – drumul ce lega Curțile domnești

In comuna argeşeană Domneşti, se află un sit arheologic de interes naţional.

Denumirea localităţii îşi are explicaţia în existenţa, în aceste locuri, a unui drum ce lega Curţile domneşti de la Curtea de Argeş de Câmpulung, despre care se spune că ar fi avut legături diplomatice şi economice cu centrele comerciale de peste Carpaţi.

Neagoe Basarab (1512-1521) a cumpărat moșia și satul Domnești, pe 30.000 de aspri, de la Văsii din Stăncești, pentru a le face danie Mănastirii Argeș.
Aici se află situl arheologic de interes național al curții boierești de la Domnești (secolul al XVI-lea), aflat la „Siliște”, la nord de șoseaua spre Câmpulung, sit alcătuit din ruinele unei biserici și cele ale unui zid de incintă.

Tot de interes național este și monumentul memorial sau funerar reprezentat de o cruce de piatră aflată pe marginea sudică a drumului spre Slănic (1753), lângă o troiță de zid.

Domneştenii se mândresc cu Biserica de lemn cu hramul „Buna Vestire”, ridicată în anul 1777 şi reconstruită în anul 1872 şi care se află astăzi în centrul comunei, dar şi cu ansamblul bisericii “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (1828), alcătuit din biserica propriu-zisă, poarta de zid cu pictură murală şi zidul de incintă.
Petre Ionescu-Muscel, ctitorul Domneștiului modern din perioada interbelică, prin Societatea Culturală Eforia ,,Doamna Basarab”, întâia instituție (persoană juridică) înființată în anul 1935 în Domnești, a construit băile comunale, localitatea fiind declarată stațiune balneoclimaterică în 1936, (astăzi spațiul găzduiește dispensarul), piața și târgul săptămânal –1937 și spitalul –1937.

Peste un deceniu, dr. Teja Papahagi, aroman de origine, stabilit în Domnești, a extins acest spital, ulterior transformat în Centrul de Permanență, Unitate de Asistență Medico-Sociala și Centrul de zi ,,Șanse Egale”. Aceeași instituție pus bazele Fundației Domnești – 1938 (actuala Farmacie Catena) și Cimitirului Comunal – 1937.
În aceeași perioadă, în 1937, s-a ridicat un monument în memoria eroilor din comuna Domnești.

Alte obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca articole de interes local, toate fiind clasificate ca monumente de arhitectură: casa Șuțu (1930, fosta primărie); casa Ion Hirică (1806); casa Felicia Proca (sfârșitul secolului al XIX-lea) și ansamblul bisericii „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” (1826–1831), alcătuit din biserica propriu-zisă, poarta de zid cu pictură murală, precum și zidul de incintă.