Expoziţia Tohani – Popas pe drumul vinului, Prahova

Expoziţia permanentă cu tema ”Tohani – un popas pe drumul vinului” a fost inaugurată în iulie 2003.
În expoziţie sunt prezentate documente de atestare a localităţii Tohani de la 1610 şi vechea hartă a judeţului.

Tot aici este expus drapelul vechiului judeţ Prahova, care datează din secolul al XIX-lea. De asemenea sunt expuse piese de mobilier, iar pereţii sunt îmbrăcaţi în scoarţe munteneşti.
Icoanele expuse au fost lucrate în tehnica de pictură pe sticlă cu foiţă de aur.
Mai sunt expuse: un ceas cu însemnele Casei Regale a României, obiecte de artă decorativă, argintărie şi vase din sticlă din secolul al XIX-lea.

Tot aici pot fi văzute vase, unelte şi butoaie care fac referire la practica viticulturii în zonă.
Atestata documentar din 1610, localitatea Tohani a fost întemeiată de români din Transilvania, originari din localitatea cu acelaşi nume de lângă Braşov.
Documentele atestă existenţa podgoriei datând din anul 1773.
Ȋn anul 1930 Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II lea, devine propietar al acestui vast domeniu.

Pe aceste meleaguri o întâlneşte şi se îndrăgosteşte din prima clipă de Ioana Dumitrescu Doletti, fiică de moşier din Tohani. Cei doi trăiesc cu intensitate o poveste de dragoste împotriva tuturor prejudecăţilor vremii.

Cu toate restricţiile impuse de rang, Principele Nicolae şi Ioana Doletti s-au căsătorit în secret pe 28 octombrie 1931, la Biserica şi primăria din Tohani. Principele şi-a pierdut drepturile regale, dar Ioana Doletti şi moşia de la Tohani au rămas pasiunea lui până în ultima clipă.
Ȋn anul 1948, Tohani România devine proprietate de stat şi se construieşte crama, păstrată până în ziua de astăzi ca loc de vizită şi muzeu. Aici se află conservată singura vinotecă din zonă, ce adăposteşte peste 100.000 de sticle de vinuri de colecţie.
Ȋn anul 2000 compania este privatizată şi cunoaşte un amplu process de modernizare.