Castelul regal de la Săvârșin, Arad

Castelul regal de la Săvârșin a fost construit între anii 1650-1680.
Așezarea Zawasyn a apărut prima oară consemnată în documentele unui notar regal, în anul 1479. Dar prima mențiune a localității, confirmată de documente de care dispunem, datează din 1769, când satul Soborsin apare în prima ridicare topografică militară a Imperiului Austriei, numită « iosefină ».
Primul proprietar cert al Domeniului Săvârșin a fost baronul András de Forray, născut în anul 1718, probabil la Săvârșin. El a fost funcționar public în Monarhia Habsburgică și a ocupat pozițiile de consilier guvernamental și comisar adjunct de poliție.

Castelul regal de la Săvârșin, Arad

Dupa abdicarea din decembrie 1947 a regelui, domeniul a trecut in proprietatea statului, împreuna cu intregul mobilier si a obiectelor de arta aflate acolo la acea data. In proprietatea cui se afla piesele inventarului existent in castelul de la Savarsin la sfarsitul anului 1947 – nu se mai știe.
Cu inceperea anului 1948 , castelul a fost reamenajat pentru a servi pe rand, ca preventoriu pentru copii, sanatoriu de boli nervoase, casa speciala de oaspeti. In aceasta ultima destinatie, a gazduit intalniri ( zise secrete) ale sefului statului cu maresalul Tito, vanatori organizate pentru inalti demnitari comunisti.
Castelul are trei nivele: demisol care cuprinde o sufragerie, spălătorie, magazii și anexe gospodărești inclusiv bucătăria; parterul care cuprinde holuri de primire, o sală de recepții și o sufragerie; etajul care cuprinde trei apartamente și două garsoniere.

Complexul de clădiri din jurul castelului aparținând acestuia, cuprinde un pavilion al administrației, diverse case ale fostului personal, o seră, o fermă, ateliere, o uzină electrică etc.
Parcul dendrologic din jurul castelului a fost înființat de vicecomitele Andras Forray, în anul 1514, care a fost domn de pământ și a avut moșie în zona Săvârșinului. Acest parc are o suprafață de 6,5 hectare și conține câteva specii rare de arbori și arbuști, declarate monumente ale naturii: brad argintiu, molid, tuia piramidală, chiparoși de baltă, salcâm chinezesc, pin de Himalaya, alun turcesc, stejari seculari și multe altele