Palatul regal Constanța

În momentul în care începe construcția Prefecturii, iar acest lucru s-a întâmplat începând cu anul 1903, prefectul Scarlat Vârnav se gândește să construiască şi o reşedinţă regală.
Această reședință din Constantă a fost folosită atât de Carol I, cât şi de regina Elisabeta o lungă perioadă. Palatul regal este eclectic, reprezintă stilul în care se construiau reşedinţele oficiale, casele care aveau un rol administrativ.
Dar Daniel Renard aduce elemente Art-Nouveau: câteva turnulețe, balconașe, care imprimă un caracter mai personal. Clădirea are spaţiu verde atent îngrijit în fată, multe camere şi scări de serviciu în spate.
Palatul regal a fost ridicat în perioada 1904-1906, pe o râpă, denumită Belvedere, iar în apropiere era gara veche a Constanţei.

Palatul regal Constanța

Fundațiile au costat mai mult decât era prevăzut, deoarece terenul de fundare era nesigur. Coordonarea lucrărilor şi intervenţiile în planimetria reşedinţei regale îi aparţin lui Daniel Renard, arhitectul care a proiectat şi Cazinoul. Palatul regal a fost proiectat intr-un stil eclectic, în care se construiau reşedinţele oficiale ale vremii, dar Daniel Renard a adaugat elemente de detaliu Art-Nouveau.
La Palatul Regal erau organizate banchete fastuoase, unul dintre ele fiind organizat pe data de 3 mai 1911. În acea zi, Familia Regala a sosit la Constanta cu trenului regal.

După ce regele a trecut trupele în revistă, principesele Maria şi Elisabeta au fost întâmpinate de un grup de doamne din elita constănţeană. La Palat, se aflau mii de ţărani în costume naţionale, care au intonat Imnul Regal. Seara, întreg oraşul a fost luminat feeric. La Palatul Regal a avut loc un fastuos banchet, la care au participat miniştri şi oficialităţi locale.
După ce şi-a pierdut caracterul de reşedinţă regală, in anii 1912-1922, cladirea a fost cumpărată de Ministerul Justiţiei.

Astăzi clădirea găzduiește Judecătoria Constanța.