Castelul Purgly, Șofronea, Arad

Acest castel a fost al lui Purgly János, socrul lui Horthy Miklós. Prima parte a ansamblului de clădiri s-a construit în anul 1789.
Castelul se află la 20 km de localitatea Battonya din Ungaria, între Arad și Variaș.
Castelul se compune dintr-un corp de clădire în partea centrala etajata, lângă care se înaltă un donjon de factura medievala imitând renumitul castel de la Hunedoara.
În exterior, mai ales la fațada, castelul este bogat ornamentată și prevăzută cu o serie de ieșiri și turnulețe, ca în arhitectura feudala. În interior castelul și-a menținut forma inițială.

Castelul Purgly, Șofronea, Arad

Prin intrarea principala din corpul central se ajunge în sala de recepție, unde se remarca tavanul lucrat artistic, prevăzut cu casete de lemn.
La parter găsim sufrageria, salonul și sala mare, care sunt sunt foarte spațioase și cu ornamentație specifică.
Pe lângă castelul care, împreună cu anexele și parcul cu arbori seculari ocupa 3,36 hectare, Purgly a cumpărat o mare suprafață de teren agricol.

László Purgly a avut parte, la rândul lui, de un sfârșit cumplit. În 1949 a fost deportat la Târgu Jiu, dar după doi ani a revenit la Arad și a murit de foame în subsolul casei parohiale a Bisericii Roșii, deoarece localnicii din Șofronea care au încercat să-i aducă mâncare au fost împiedicați de comuniști să ajungă la el.
A fost înmormântat alături de cea de-a doua soție la cimitirul „Eternitatea” din Arad, fără să fi avut moștenitori.

Președintele Fundației Humanitas-Gura Popii, Daniel Negrea, a reușit să cumpere o parte a castelului și a început o asiduă muncă de restaurare. Aceasta a durat mai bine de zece ani, în 2007 castelul fiind redeschis publicului.