Vasile VARGA, pictor

Vasile Varga s-a născut in data de14 martie 1921, in satul Ususău, județul Arad, si a încetat din viata in data de 22 iunie 2005, in Lipova, Arad.

În anii de liceu, la Arad, întâlnirea cu pictorul Cornel Minișan și îmbărbătările profesorilor i-au dezvăluit chemarea pentru artă, bunăoară pentru grafică și pictură.

După al doilea război mondial este admis la Școala superioară de Arte din București unde expune începând din anul 1951.

Din 1953 este admis în Uniunea Artiștilor Plastici.

În fapt, unde mi-ar place să ajung cu pictura, indiferent ce temă aș picta, ar fi ca tabloul să scânteieze între un perfect echilibru între lumină și umbră și culoare. Iar culoarea să cânte, dar nu în detrimentul luminei. Căci lumina și culoarea sunt de fapt una și își condiționează reciproc percepția optimă. (…) nu știu de ce nu găseam tonurile dorite dar mai ales din pricina defectelor mele fundamentale: neputința de a simplifica suficient, importanța sau agresivitatea amănuntelor, absența unui spirit de sinteză, precum și neputința de a mă detașa suficient de model. Grele păcate. Poate vreau prea mult de la un tablou” Vasile Varga

Împreună cu soția sa, Eleonora Costescu, a scris zeci de critici de artă în diferite publicații precum Luceafărul și România Literară, sau diferite ghiduri ale muzeelor de artă din Lipova, Suceava, Craiova și monografii despre marii artiști Nicolae Grigorescu (Ed. Meridiane, 1973) și Ion Andreescu (Ed. Meridiane, 1978).

A avut numeroase expoziții (personale, dar mai cu seamă de grup), de la Lipova și Arad până la Viena, Moscova, Frankfurt pe Main și Freiburg im Breisgau (Germania), Beirut (capitala Libanului) sau Piestany (stațiune în Slovacia, pe atunci Cehoslovacia) și mai multe orașe din România, nemaivorbind de capitală.

In anul 1960 a primit Meritul cultural clasa V, iar in anul 1971 Steaua României clasa V