Tudor CATARAGĂ, sculptor

Tudor CATARAGĂ s-a născut la Seliște, Nisporeni, in anul 1956 si a încetat din viata la Chișinău, Republica Moldova, in anul 2010.

In anul 1990 a absolvit Academia de Arte Frumoase, Sankt-Petersburg, iar din 1992 a devenit lector la Facultatea de Arte Plastice a Universităţii Pedagogice „I. Creangă”, Chişinău.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Republica Moldova.
În cei 15 ani de creaţie sculptorul Tudor Cataraga a experimentat cu materiale dintre cele mai diverse, de la lemn, piatră, teracotă la marmură şi metal, îmbinându-le în mod original. S-a inspirat din opera lui C. Brîncuşi, din arta arhaică exotică sau autohtonă şi din sculptura populară.

Este autorul monumentului lui Ion Dumeniuc, Îngerul de veghe (piatră, 1995, Cimitirul Central Ortodox, Chişinău) şi Mihai Eminescu (bronz, 1996), monumentului lui Ştefan cel Mare din Nisporeni, Tron Medieval, Început şi sfîrșit, toate argumente vizuale ale unei identităţi spirituale şi istorice precise. Sculptorul Tudor Cataraga este autorul Monumentului Libertăţii dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009.
De asemenea a realizat o serie de lucrări de mici dimensiuni – Arheologie (bronz, piatră, 1990); Cuget (bronz, 1991); Sihastru enigmatic (metal, 1991); Idol (bronz, 1992),

Colecţii: in Muzeul Naţional de Arte, Moldova si in Centrul de Artă „George Apostu”, Bacău.

In anul 1998 a fost distins cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România la „Saloanele Moldovei”.
Sculptorul Tudor Cataraga şi soţia sa Dora Cataraga au decedat la 27 decembrie 2010 într-un grav accident rutier.